Crys Larson.
Crys Larson. Foto: Provincie Noord-Holland

Burgemeester sluit wietwoning oude Knorr-terrein

Politie

LOOSDRECHT - De woning aan de Carl Heinrich Knorrlaan in Loosdrecht, waar de politie eind vorig jaar een gerooide hennepkwekerij aantrof, is op last van burgemeester Crys Larson van Wijdemeren voor drie maanden gesloten. 

In de woning, volledig ingericht voor hennepteelt, trof de politie op 9 december 2020 twee kweekruimtes aan. De kwekerij kwam aan het licht na waterschade in het pand. Er was ook sprake van diefstal van stroom. De burgemeester kan bij het aantreffen van een hennepplantage of een handelshoeveelheid hard- of softdrugs besluiten een woning of bedrijfsruimte te sluiten. Dit doet de burgemeester op basis van artikel 13b van de Opiumwet. 

De duur van de sluiting wordt onder andere bepaald door het aantal planten in de kwekerij en de beroeps- en bedrijfsmatigheid. Zo wordt er gekeken naar het aantal gebruikte materialen zoals lampen, transformatoren, koolstoffilters en groeimiddelen. Ook de diefstal van stroom en de risico’s voor de omwonenden, zoals brandgevaar, worden bij de sluiting van de woning meegenomen in de beoordeling van de sluitingsduur.

De tijdelijke sluiting is niet alleen bedoeld om een einde te maken aan het gevaar, maar ook om de aanloop van drugsgebruikers en criminelen te stoppen. De gemeente brengt de sluiting dan ook steeds nadrukkelijk naar buiten. “We willen drugshandel in onze gemeente voorkomen en tegengaan,” zegt Larson. “Ook als we zoals nu gerooide kwekerijen aantreffen, dan nemen we de nodige maatregelen om verdere drugsproductie en -handel tevoorkomen en om te laten zien dat we dit niet tolereren in onze gemeente.”

Uit de krant