Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

OM eist in hoger beroep zes jaar en tbs voor neersteken huisarts in Loosdrecht

Politie

LOOSDRECHT - Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep van zes jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 36-jarige man uit Hilversum, voor het om het leven proberen te brengen van huisarts Willem Stronck in zijn praktijk in Loosdrecht. (poging doodslag).

De verdachte viel de arts op 21 augustus 2018 in zijn praktijk aan de Eikenlaan uit het niets aan met een scherp voorwerp. De arts raakt levensgevaarlijk gewond. De aanklager in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), heeft er geen woorden voor. “Een arts, aangevallen door een patiënt voor wie hij zich als hulpverlener inspande. Bij wie hij een dag eerder nog thuis was langsgegaan met het idee hem te proberen te helpen. Omdat de patiënt had aangegeven dat het niet goed ging met hem.”

Houding van de verdachte
De AG eiste een jaar meer gevangenisstraf dan de rechtbank in Lelystad had opgelegd. De reden daarvan is volgens haar de ernst van de feiten en de houding van de verdachte. Die rechtbank veroordeelde de verdachte tot een celstraf van vijf jaar en tbs met dwangverpleging. De man uit Hilversum was het daarmee niet eens en ging in hoger beroep. 

De huisarts bloedde na de aanval hevig bij zijn nek. Hij liep naast steekwonden breuken op omdat hij met veel kracht is gestoken. De verdachte hield volgens de AG pas op met aanvallen nadat er iemand op de hulproep van de arts afkwam. “Door zo te handelen heeft de verdachte op zijn minst de aanmerkelijke kans aanvaard dat zijn huisarts zou overlijden aan zijn verwondingen.”

In het hoger beroep is met name aan de orde welke tbs-behandeling passend is. De verdachte wil graag een lichtere vorm van tbs. Iets wat het OM niet ziet zitten. De AG acht de kans te groot op gewelddadig gedrag in de toekomst. Er is volgens haar sprake van een blijvende problematiek. Het gebrek aan probleeminzicht brengt dan ook mee dat met een lichtere vorm, de tbs met voorwaarden, niet kan worden volstaan. “Verdachte heeft langdurig, misschien wel levenslang hulp nodig.”

Littekens
De AG concludeert dat het leven van de slachtoffer voorgoed is veranderd. “Niet alleen herinneren de littekens hem nog elke dag aan wat is gebeurd, ook is hij niet meer in staat zijn werk als huisarts op te pakken. Daarbij is het pijnlijk voor het slachtoffer en zijn familie dat de verdachte zegt zich maar weinig te kunnen herinneren. Ook heeft hij nooit echt zijn gemeende excuses heeft aangeboden.”

Uit de krant