Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Geldboete geëist tegen belager ijssalonhouder Gilly Emanuels

Politie

HILVERSUM - Een 21-jarige Hilversummer, die in 2017 racistische uitlatingen deed tegenover de eigenaresse van ijssalon Het Perronetje aan de Kleine Drift in Hilversum, hoorde vrijdag voor de rechtbank in Hilversum een boete van 500 euro eisen wegens belediging. 

De toen 18-jarige verdachte zou die dag, 17 augustus 2017, bij een incident voor de ijssalon tegen aangeefster woorden als ‘kankernegerin’ en ‘kankeraap, ga lekker je boom in’ hebben gezegd. De voormalig eigenaresse van Het Perronnetje, de inmiddels bekend geworden Gilly Emanuels, liep die dag met een stok naar buiten en sloeg een van de vrienden van de verdachte. Vlak daarvoor was zij voor de zoveelste keer getreiterd door de hangjongeren en kreeg zij ook een mandarijn naar haar hoofd gegooid. 

De Hilversummer filmde het incident en riep daarbij racistische scheldwoorden naar de vrouw. Het filmpje, dat de Hilversummer maakte en waarop te zien is dat Emanuels een van de jongens voor haar winkel sloeg, stuurde hij zonder geluid naar de politie. Echter op andere media was te horen dat hij de vrouw op beledigende en vernederende wijze uitschold. Emanuels deed aangifte daarvan en van het gooien van de mandarijn in haar richting. Ook van eerdere pesterijen deed zij aangifte maar die konden niet worden bewezen. 

Geschrokken
De Hilversummer bekende dat hij de mandarijn had gegooid: “Stom en niet handig”, erkende hij later. Ook verklaarde hij dat hij had gescholden. “Ik was geschrokken dat de vrouw mijn vriend sloeg met een stok, terwijl hij er niets mee te maken had.” Hij zou de beledigende woorden geroepen hebben om de vrouw te laten stoppen met het slaan van zijn vriend.

De officier vond dit ongeloofwaardig: “In zo’n situatie is het goed om in te grijpen. Maar beledigende woorden roepen is onacceptabel. Het is juist olie op het vuur gooien.”

De jongen die werd geslagen door Emanuels deed aangifte tegen haar. De officier van justitie eiste tijdens de behandeling in 2019 een werkstraf van 120 uur waarvan zestig voorwaardelijk wegens mishandeling omdat het OM het optreden van Emanuels eigen richting noemde. 

‘Putatief noodweerexes’
De rechter keek anders naar de zaak en achtte haar wel schuldig, maar er volgde geen straf. In een overwogen vonnis noemde de rechtbank de slagen met de stok ‘putatief noodweerexes’. “Vanwege de voorgeschiedenis en de situatie op het moment zelf kon de vrouw denken dat het gooien van de mandarijn zou worden gevolgd door andere vormen van agressie. Er is een met poep besmeurde Surinaamse vlag voor haar deur gelegd, de ruit van haar winkel is ingegooid en zij is meerdere keren op discriminerende wijze beledigd. Zij is toen zo emotioneel geworden dat ze de stok heeft gepakt en het slachtoffer heeft geslagen.”

Uit de krant