Afbeelding
Foto: André Verheul

OM: Officier van justitie geen familie Gooise verdachten in ‘Mallorca-zaak’

Politie

HILVERSUM - Officier van justitie Franken is geen familie van één van de jongens die betrokken zouden zijn bij de fatale mishandeling van Carlo Heuvelman, twee weken geleden op het Spaanse eiland Mallorca.

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) donderdag op twitter laten weten. Daarvoor was er op social media het gerucht dat officier van justitie arrondissementsparket Midden-Nederland Nadine Franken de moeder zou zijn van een van deze jongens; inmiddels bekend als de 'Gooise kopschoppers'. In het inmiddels verwijderde twitterbericht, dat massaal werd gedeeld en waar veel op werd gereageerd, stond ook de foto van Franken op weergegeven.  

Op twitter meldt het OM dat Franken niet de moeder is van een van de verdachten. In de reacties volgt nog het antwoord dat zij helemaal geen familie van deze persoon is. Dat het OM reageert op (online) geruchten komt niet heel vaak voor. "Normaal denken wij bij geruchten van 'zoek het maar uit', zegt een woordvoerder, "maar dit is te erg. Dit is op de persoon en zo ontzettend niet waar. Als iemand van ons ook maar een connectie zou hebben met een van de verdachten doen wij deze zaak niet eens. Maar nu ontstaat er de suggestie dat er sprake is van een handjeklap met rijke ouders. Er is sprake van een vreselijk wantrouwen."

Ongeschreven regel
Het ziet er voorlopig niet naar uit dat het OM stappen onderneemt tegen de personen die de geruchten de wereld in hebben geslingerd. Liegen is immers niet strafbaar. Ook kan het OM weinig doen tegen de media/mensen die de namen van de Gooise verdachten op internet hebben gezet. "Het is een ongeschreven regel in Nederland dat je dat niet doet", aldus de zegsvrouw, "maar kennelijk verandert er iets in de maatschappij." Het OM doet geen uitspraken of de verdachten of eventueel familie van hen zijn bedreigd nu de namen op straat liggen.

Afgelopen week maakte het OM bekend het onderzoek naar de fatale mishandeling op Mallorca van Carlo Heuvalman uit Waddinxveen, waar negen Gooise jongeren van worden verdacht, over te zullen nemen van Spanje. De Spaanse onderzoeksrechter kwam met dit verzoek. Het parket Midden-Nederland, waar al een onderzoek naar de geweldplegingen was gestart, voert dit onderzoek uit. 

Uit de krant