Wethouder Arno Scheepers (rechts) overhandigt brochure ‘Veilig uw pand verhuren’ aan Jeroen Jones (links).
Wethouder Arno Scheepers (rechts) overhandigt brochure ‘Veilig uw pand verhuren’ aan Jeroen Jones (links). Foto: Studio Kastermans.

Hilversum waarschuwt pandeigenaren voor criminele huurders

Politie

HILVERSUM - Het duurzaam terugdringen en voorkomen van georganiseerde ondermijnende criminaliteit. Met die insteek overhandigde wethouder Arno Scheepers (vastgoed) woensdag de brochure ‘Veilig uw pand verhuren’ aan Jeroen Jones, eigenaar van Interhouse Makelaardij. 

Hiermee wil de gemeente Hilversum aandacht vragen voor het veilig verhuren van (bedrijfs)panden in deze Week van de veiligheid. Vastgoed is bovendien één van de speerpunten in de ondermijningsaanpak van de gemeente Hilversum. In de afgelopen jaren is gebleken dat zich nieuwe thema’s ontwikkelen zoals ondermijning in vastgoed en horeca. 

Hierop sluit de aanpak vastgoed op aan. Met als doel het duurzaam terugdringen en voorkomen van georganiseerde ondermijnende criminaliteit. In de brochure staat wat de risico’s zijn voor de verhuurder en hoe deze misbruik van zijn pand kan voorkomen. Ook de regisseur ondermijning was namens de gemeente bij de overhandiging aanwezig.

Later deze week ontvangen andere makelaars en woningcorporaties deze brochure per post, met een begeleidende brief. In deze brief wordt verwezen naar het Damoclesbeleid dat onder meer bepaalt dat panden voor langere tijd gesloten kunnen worden op last van de burgemeester. De verhuurder leidt hierdoor financiële schade en zijn goede naam wordt aangetast. 

Verhuurders krijgen het advies om hun huurders te screenen, een goed huurcontract op te stellen en toezicht te houden op het gebruik van het pand. “Criminelen huren panden voor hun criminele activiteiten om zo zelf buiten schot te blijven”, vertelt Scheepers. “Maar verhuurders komen in de spotlight te staan als ze in verband worden gebracht met drugscriminaliteit, witwassen of illegale huisvesting. In de brochure wordt uitgelegd wat verhuurmakelaars en woningcorporaties kunnen doen om te voorkomen dat hun panden oneigenlijk worden gebruikt.”

Uit de krant