Afbeelding
Foto: © Bob Awick

Verdachte van neerleggen granaat bij woning in de Hilversumse Meent is 22-jarige man

Politie

HILVERSUM - Vanwege het neerleggen van een handgranaat voor een woning aan de Distelmeent in de Hilversumse Meent, in mei dit jaar, verschijnt een 22-jarige Hilversummer woensdag voor de rechtbank. De man werd al op 18 juli opgepakt.

Dat zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie vandaag. De man zou tevens een ontploffing hebben veroorzaakt op 22 mei nabij een woning en auto in de Emil Noldestraat in Almere. Een dag later zou hij bovendien in diezelfde straat nog een handgranaat in de tuin van een woning hebben neergelegd. 

Ook in de Hilversumse Meent werd die zondag - eerste pinksterdag - een handgranaat ontdekt. Meerdere eenheden van de politie kwamen ter plaatse. De buurt was vervolgens een behoorlijke tijd afgesloten voor bewoners en meerdere woningen werden ontruimd. Voor waarnemend burgemeester Charlie Aptroot, die op dat moment de toen zieke Pieter Broertjes verving, was de vondst aanleiding om de woning te laten vergrendelen. 

Een paar dagen later echter waren er nog veel vragen. Zo was het nog altijd onduidelijk wie het explosief hier had neergelegd en waarom, aldus de politie destijds. Sindsdien bleef het maandenlang stil. Tot nu. Nu blijkt namelijk dat er komende woensdag een 22-jarige Hilversummer als verdachte voor de rechtbank moet verschijnen. Het gaat om een zogenoemde pro-forma zitting. Er vindt nog geen inhoudelijke behandeling plaats.

Een woordvoerder van het OM kan mede daarom nog niet al te veel details over de zaak prijsgeven. Onduidelijk is dus nog waarom de man de handgranaten zou hebben neergelegd. Wel zegt zij dat de man is opgepakt op 18 juli bij een benzinestation in Waardenburg. Hij werd op dat moment al enige tijd in de gaten gehouden en afgeluisterd. 

Die dag stond hij met een lekke band bij het benzinestation en belde met een bedrijf voor een nieuwe band. De politie luisterde het gesprek af en ontdekte zodoende waar de Hilversummer zich op dat moment bevond. Hij werd vervolgens aangehouden. Op dat moment lagen er in de auto 1.500 gram flitspoeder en nog eens drie Super Cobra’s 6 (zwaar vuurwerk). 

Uit de krant