Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Media Park en centrum Hilversum risicogebied na aanwijzingen over ordeverstoringen

Politie

HILVERSUM - Het Media Park en ook het centrum van Hilversum geldt de gehele dag tot morgenochtend als veiligheidsrisicogebied. Er zijn namelijk ‘concrete aanwijzingen’ dat er zondag een groep personen naar Hilversum komt met als doel de openbare orde te verstoren of ‘op het Media Park gebouwen aan te vallen’.

Dat schrijft locoburgemeester Floris Voorink aan de gemeenteraad na overleg met de driehoek. Op het Media Park zijn zondag veel agenten op de been.

Voorink schrijft dat er zich de afgelopen periode herhaaldelijk ernstige wanordelijkheden hebben voorgedaan tijdens acties en demonstraties van tegenstanders van het coronabeleid en ‘zich hierbij onder andere personen gelieerd aan Defend-groepen en andere extremisten hebben aangesloten’. Bovendien werd de sfeer tijdens die betogingen steeds grimmiger en gooiden demonstranten (zwaar) vuurwerk, stenen en flessen richting politiemedewerkers. “Ook zijn er vernielingen verricht, barricades opgeworpen en er is brand gesticht.”

Messen, ploertendoders en verzwaarde handschoenen
Voor zondag zijn er concrete aanwijzingen binnengekomen bij de politie dat een groep demonstranten onrust wilde veroorzaken in Hilversum. “Uit deze informatie is bekend dat de groepen oproepen tot (extreem) geweld tegen de politie en daarbij gebruik te willen maken van wapens zoals (uit info en ervaring) messen, ploertendoders en verzwaarde handschoenen”, schrijft Voorink. “Uit recente gebeurtenissen is bekend dat deze personen zich met beschermende kleding prepareren op het gevecht tegen de politie.”

Om de veiligheid van inwoners en bescherming van agenten te garanderen staan daarom het Media Park en het centrum een dag te boek als veiligheidsrisicogebied. “De duur van de aanwijzing en de omvang van het gebied proportioneel is in relatie tot het beoogde doel”, vindt Voorink. “Het aanwijzen van dit gebied als veiligheidsrisicogebied zal bijdragen aan het verhogen van de veiligheid in het omschreven gebied.”

De gebieden
Media Park Hilversum: Mies Bouwman Boulevard - Leen Timprotonde - Mies Bouwman Boulevard - Witte Kruislaan - Domeinweg - Hoge Naarderweg - Akkerweg - Ceintuurbaan - Godelindeweg - Insulindelaan - Sumatralaan - Joost den Draaijerrotonde - Mies Bouwman Boulevard. Uitgaansgebied centrum: Kleine Overweg - Schoolstraat - Langgewenst - Melkpad - Oude Enghweg - Koninginneweg - Hoge Naarderweg - Melkpad - ’s-Gravelandseweg - Oude Torenstraat -Kerkbrink/ Vaartweg - Havenstraat - Koningsstraat - Emmastraat - Achterom - Schapenkamp - Pr. Berhhardstraat - Wilhelminastraat - stationstunnel - Kleine Drift - Larenseweg - Noorderweg - Kleine Overweg - Schoolstraat.

Uit de krant