Afbeelding
Foto: Gemeente Hilversum

Hilversum en scholen: ‘Nieuwe aanwas van jonge drugscriminelen halt toeroepen’

Politie

HILVERSUM - De jonge aanwas van drugscriminelen en ondermijnende criminaliteit moet stoppen. Met die insteek ondertekenden de gemeente Hilversum woensdag samen met scholen, de politie en Halt een intentieverklaring.

Met deze intentieverklaring in de hand wordt er een leerlijn aangeboden op scholen. Hilversumse jongeren moeten hierdoor meer zicht krijgen op de gevaren van drugscriminaliteit. Met voorlichting en nauwe samenwerking willen partijen jongeren, ouders, docenten en schoolpersoneel handvatten bieden om ondermijnende drugscriminaliteit te herkennen en aan te pakken.

Het tekenen van de intentieverklaring is nieuw. Burgemeester Pieter Broertjes noemt het belangrijk dat jongeren vanaf de brugklas bewust zijn wat groepsinvloed is en dat ze leren hoe ze met groepsdruk om kunnen gaan. “Vanaf de tweede klas en hoger worden scholieren bewust gemaakt van de gevaren van drugsgebruik en drugshandel, bijvoorbeeld door de Escaperoom Foute Centen en Leerlingalert. Juist omdat deze kinderen een kwetsbare leeftijd hebben en vatbaarder zijn voor verleidingen en groepsdruk. Met deze intentieverklaring zorgen we voor een integrale aanpak om nieuwe aanwas van jonge drugscriminelen een halt toe te roepen en om de samenwerking tussen scholen, politie en gemeente te versterken.”

Het tekenen van de intentieverklaring is onderdeel van de aanpak ondermijning van de gemeente. De straatwaarde van drugs is zo hoog, dat hier lucratieve verdienmodellen achter zitten die jongvolwassenen moeilijk kunnen weerstaan. Door normvervaging lijken veel jongeren het drugsgebruik, de handel in drugs en buitensporig geweld normaal te gaan vinden, stelt de gemeente. “Door drugshandel raakt de onderwereld verweven met de bovenwereld, wat wordt gezien als ondermijnende criminaliteit. Met deze aanpak willen de gemeente en partners alternatieven aanbieden aan jongeren die het risico lopen in de ondermijnende criminaliteit te belanden.”

Uit de krant