Afbeelding
Foto: Pixabay

OM wil jarenlange celstraf voor jonge overvallers uit Hilversum

Politie

HILVERSUM - Tegen twee mannen uit Hilversum, 21 en 19 jaar, is vrijdag in de rechtbank in Utrecht 4 jaar gevangenisstraf geëist. De twee hebben zich volgens het Openbaar Ministerie schuldig gemaakt aan een woningoverval en vrijheidsberoving.

Bij deze zeer ernstige woningoverval past alleen een langdurige celstraf, betoogde het OM. Er is voldoende bewijs dat de Hilversummers in de woning aan de Bruggensingel-Noord in Amersfoort zijn geweest. 

Op 19 juli vorig jaar kwamen drie jongens binnen bij de 70-jarige bewoonster. De overvallers zeiden dat zij van de bank waren. Het slachtoffer werd vijf uur lang in haar woning vastgehouden. Zij werd vastgebonden en gedwongen om de limiet op haar bankrekening te verhogen. De overvallers pinden ruim 10.000 euro.

De twee Hilversummers ontkenden allebei dat zij in de woning zijn geweest. Het DNA van de 21-jarige is gevonden op de agenda van het slachtoffer. Zij hebben geholpen met het rondrijden van de pinners, is hun verklaring. Het OM vond dat verhaal ongeloofwaardig. De officier vroeg ook 11.400 euro schadevergoeding voor de vrouw. 

De advocaten vroegen toepassen van het jeugdstrafrecht. Dat scheelt immers in de straf. De Hilversummers zijn volgens de advocaten niet in de woning geweest volgens hun advocaten. Het OM is het daar niet mee eens. 

In deze zaak wordt ook de derde overvaller vervolgd. Deze Hilversummer is nu 17 jaar oud. Zijn zaak dient bij de kinderrechter en die werd vrijdag opnieuw uitgesteld.

De rechtbank doet uitspraak op 16 juni. (JPU)

Uit de krant