Regels rond externe inhuur bij Veiligheidsregio aanscherpen
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto: Bastiaan Miché

Regels rond externe inhuur bij Veiligheidsregio aanscherpen

  Politie

HILVERSUM De teugels mogen wel strakker als het gaat om het inhuren van externen bij de veiligheidsregio. Burgemeester Pieter Broertjes wil dan ook kijken naar een nieuwe richtlijn. Dat laat hij de gemeenteraad weten in een brief.  

Het inhuren van personeel van buitenaf blijkt een behoorlijke dure kostenpost te zijn. Zo was de Veiligheidsregio 90.366 euro kwijt voor het moeten vervangen van directeur bij de brandweer. De ingehuurde kracht is een half jaar werkzaam geweest bij het korps, verdiende 158 euro per uur, inclusief BTW. Na afdracht van BTW hield de persoon 75.000 euro over aan deze klus.

Flexibele schil
Volgens Broertjes, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek, komt de bezoldiging niet uit boven de wet Normering Topinkomens. Tevens zegt hij dat het normaal is bij een overheid rekening te houden met een 'flexibele schil' naast de vaste formatie.

Fors bedrag
"Uiteraard is dat een fors bedrag dat we liever niet hadden uitgegeven", geeft Broertjes toe. "Het gaat immers om gemeenschapsgeld dat primair bedoeld is voor de brandweerzorg, hulpverlening en crisisbeheersing. Maar helaas is externe inhuur nodig bijvoorbeeld als tijdelijk extra capaciteit nodig is bij bepaalde functies, projecten of specifieke kennis of wanneer sprake is van uitval."

Richtlijn
De burgemeester gaat nu wel aan de slag, want hij ziet nu een goede aanleiding om de regels rond externe inhuur aan te scherpen en daar ook voor andere verbonden partijen een duidelijke richtlijn voor op te stellen.

Vragen
NH Nieuws en EenVandaag brachten op maandag 12 juni naar buiten dat de inhuur van externe krachten bij de Veiligheidsregio's enorm duur is. Het gaat om tonnen. In de Gooi en Vechtstreek ging het vooral over de vervanging van een directeur bij de brandweer. Hart voor Hilversum stelde hierover schriftelijke vragen aan de burgemeester.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>