Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

'Fout geparkeerd busje oorzaak klapper op spoor Oosterengweg Hilversum'

Politie

HILVERSUM Een fout geparkeerd busje met aanhangwagen op de hoek van de Oosterengweg en Mussenstraat was maandagmorgen indirect de oorzaak van de klapper op het spoor. Dat zegt de chauffeur van de vrachtwagen waar rond 7.00 uur een trein tegenaan botste. 

"Het liefst sta ik hier een potje te janken", zegt de chauffeur, Arnold ten Hagen uit Enkhuizen. Hij was op weg naar Werf35, 300 meter verderop. Vanaf de Oosterengweg wilde Ten Hagen rechtsaf de Mussenstraat inrijden. Op de stoep daar stond echter een busje met aanhangwagen, vertelt hij, waardoor de chauffeur in eerste instantie de bocht niet kon maken.

Terwijl de bestuurder alsnog de straat probeerde in te steken en weer het spoor stond, kwam de sprinter vanuit Baarn eraan. Het lukte Ten Hagen niet meer om op tijd weg te komen. "Als ik een half minuutje meer de tijd had gehad, was er niks aan de hand geweest."

Er vielen geen gewonden. Treinreizigers konden dankzij een loopplank overstappen op de volgende trein. Wie haast had - bijvoorbeeld een piloot die snel op Schiphol moest zijn - werd met een taxi naar zijn of haar plek van bestemming gebracht. De kooiaap - een kleine vorkheftruck aan de achterzijde van de vrachtwagen - sneuvelde wel . Die werd vervolgens een eind weggeslingerd. De schade aan de vrachtwagen viel mee.

De bestuurder van het fout geparkeerde busje - het voertuig stond pal op een kruising - had volgens Ten Hagen wel door dat hij fout zat en zou zijn wagen snel verderop hebben neergezet. "Ik heb dit ook aan de politie hier verteld en de bus aangewezen, maar de agenten gaan niet eens naar de bus toe." Een politiewoordvoerder kan niet reageren op dit verwijt en meldt dat het onderzoek naar het ongeval nog gaande is. 

Het ongeluk gebeurde terwijl het nog duister was. De treinmachinist heeft de truck daarom waarschijnlijk niet op tijd kunnen zien. De spoorwegovergang is inmiddels weer open. ProRail meldt dat de oorzaak nog wordt onderzocht. 

Uit de krant