Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.
Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Eis: vijf jaar cel en TBS voor verkrachten oude Hilversumse (83)

  Politie

HILVERSUM - De officier van justitie heeft TBS met dwangverpleging en een celstraf van vijf jaar geëist tegen de 32-jarige Duitser die op vorig jaar november een 83-jarige vrouw aan de Radiostraat verkrachtte en beroofde. Met deze eis gaat de officier van justitie tegen het advies van de deskundigen van het Pieter Baan Centrum in. Zij adviseerden TBS met voorwaarden.

De verdachte, die vanaf zijn zeventiende jaar schizofreen is en lijdt aan psychoses, is veelvuldig in Duitsland met justitie in aanraking geweest. Hij pleegde met name vermogensdelicten om zijn verslaving aan alcohol en cannabis te kunnen financieren.

Schadevergoeding
Naast TBS eiste de officier van justitie 11.000 euro schadevergoeding. Deze is voor de nabestaanden van het slachtoffer, dat in september is overleden. Volgens de officier van justitie moet de samenleving voor langere tijd beschermd worden tegen de verdachte die een gevaar wordt zodra hij zijn medicijnen niet slikt. "In september trekt de verdachte een spoor van vernielingen achter zich. In Duitsland en Nederland. Van overvallen tot aanrandingen, met als meest gewelddadige delict deze verkrachtingszaak."

Ook wordt de man verdacht van een poging tot diefstal in Hilversum diezelfde avond van 15 november 2016 op de Johannes Geradtsweg, aanranding van een 15-jarige meisje in Amsterdam, een woninginbraak in Amsterdam en een winkeldiefstal in Limburg.

Op vrije voeten
De verdachte, die op 2 november vorig jaar werd opgepakt nadat hij een 15-jarige meisje in Amsterdam had aangerand, kwam op 15 november na twee weken celstraf op vrije voeten. Hij reisde nog diezelfde dag met de trein naar Hilversum, waar hij rond 18.00 uur aankwam. Om 19.20 uur probeerde hij een vrouw op de Johannes Geradtsweg te beroven van haar telefoon. Zij wist te ontsnappen. Een half uur later probeerde hij twee bewoners in de Radiostraat over te halen hem binnen te laten. Geen van de vrouwen deed open. Ten slotte klopte hij bij het slachtoffer aan.

Ook zij was in eerste instantie niet bereid de deur te openen. Pas toen hij wild gebaarde dat hij haar wilde spreken deed zij schoorvoetend de deur op een kier. De verdachte duwde de deur met geweld verder open waardoor de vrouw op de grond viel. Zij probeerde zich nog te verweren, maar de verdachte was sterker en verkrachtte haar. Vervolgens schoof de man een kastje voor de voordeur en doorzocht op zijn gemak de woning naar waardevolle spullen. Uiteindelijk verliet hij de woning met sieraden, geld, iPads en telefoons. De vrouw wist op eigen kracht in de woonkamer te komen en belde haar dochter, die op haar beurt de politie waarschuwde.

Uitgeleverd
De verdachte wist aanvankelijk uit het zicht van de politie te blijven. Op 18 november werd hij alsnog aangehouden in Limburg waar hij die dag een winkeloverval had gepleegd. De Duitser was sinds september 2016 in Nederland. Er is een kans dat de man na zijn veroordeling wordt uitgeleverd aan Duitsland. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.


reageer als eerste
Elke donderdag het Gooi en Eembode per e-mail
Meer berichten