OM wil mediation in rel 't Perronnetje
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Gilly Emanuels (in het rood) in 't Perronnetje.
Gilly Emanuels (in het rood) in 't Perronnetje. (Archieffoto: Bastiaan Miché)

OM wil mediation in rel 't Perronnetje

  Politie

HILVERSUM - Er komt, als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt, voorlopig geen strafzaak over het incident tussen eigenaar Gilly Emanuels van 't Perronnetje aan de Kleine Drift en enkele jongeren uit de buurt. De officier van justitie stelt voor dat alle partijen met elkaar aan tafel het conflict uitpraten, aldus een OM-woordvoerster.

Afgelopen zomer barstte de bom toen enkele jongeren Emanuels uitgemaakten voor onder meer 'kankernegerin' en 'kankerzwarte'. Met een bezemsteel viel de Hilversumse, die meende dat ze al tijden door de jongen werd lastig gevallen, hen aan met een bezem. Van de ontstane ophef verscheen een filmpje op internet. Beide partijen deden vervolgens aangifte: Emanuels van discriminatie, de jongeren van mishandeling.

Vervolgens was het lang wachten op de vraag wat de politie en het openbaar ministerie met de hele zaak zouden doen. Volgens de OM-woordvoerster duurde het zo lang omdat discriminatiezaken altijd worden voorgelegd aan het landelijk expertisecentrum. En daar gaat de nodige tijd overheen.

Desondanks sluit de woordvoerster een rechtszaak niet uit. Wanneer de voorgestelde mediationgesprekken niet tot resultaat leiden, kunnen de jongeren nog 'gewoon' worden vervolgd. Maar voor nu hoopt het OM dat de hele kwestie buiten de rechtszaal wordt opgelost.

Slachtoffer wordt dader
Eigenaar Gilly Emanuels van 't Perronnetje reageert pislink op het bericht van het OM. "Boosheid, frustratie en teleurstelling is wat ik op dit moment voel", schrijft zij op de  Facebookpagina van haar bedrijf, dat momenteel vanwege een - soort van - winterpauze twee weken dicht is. "Je mag blijkbaar anderen pesten, terroriseren, kleineren, discrimineren, haatzaaien. Als de ander voor zichzelf opkomt: dader wordt slachtoffer en slachtoffer wordt dader. Hoezo victim blaming!''  

Emanuels haalt hard uit richting het OM, de politie, gemeente en burgemeester Pieter Broertjes. "De officier van justitie vindt dat als er iemand vervolgd moet worden dat ik dat ben en niet die racistische jongens. Omdat er op beelden te zien is dat ik mezelf verdedig. Gemeente en politie Hilversum, jullie worden bedankt."

Op de Facebookpagina krijgt de Hilversumse veel steun. "Schandalig, gemeente Hilversum, is dit een vrijbrief om nog meer mensen te terroriseren?", is een van die reacties.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>