Verwarde Loosdrechter moet cel en kliniek in
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Archieffoto: Bastiaan Miché

Verwarde Loosdrechter moet cel en kliniek in

  Politie

LOOSDRECHT - De rechtbank Lelystad heeft de 41-jarige man uit Loosdrecht die in de nacht van 16 augustus in de Van Dorenwerdestraat in Loosdrecht in verwarde toestand drie agenten met twee vleesmessen bedreigde, veroordeeld tot twaalf maanden celstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Naast de celstraf wil de rechtbank dat de verdachte wordt opgenomen in de Lievegoedkliniek in Bilthoven waar de man geholpen kan worden aan zijn psychische problemen.

De officier van justitie eiste twee weken geleden twintig maanden celstraf waarvan acht maanden voorwaardelijk met een proeftijd van vijf jaar. Het vonnis van de rechtbank wijkt hiervan af. De celstraf die de officier eist, vindt zij te hoog en nu de verdachte aan zijn psychische problemen behandeld wordt, is de kans op recidive nagenoeg nihil waardoor de rechtbank geen noodzaak ziet de proeftijd te verlengen.

De verdachte kwam in de nacht van woensdag 16 augustus rond 1.30 uur in verwarde toestand - en luid schreeuwend 'ik maak jullie af' - met twee grote vleesmessen op de drie politieagenten afgerend. De agenten waren op een melding van de buren afgekomen dat het niet goed ging met hun buurman. Toen de agenten bij de woning van de verdachte in de Van Dorenwerdestraat arriveerden, werden zij door de verdachte bedreigd met de vleesmessen. De agenten vreesden voor hun leven, waarna een van de agenten de verdachte in zijn arm en been schoot en de man kon worden aangehouden.

Tijdens de inhoudelijke behandeling van zijn strafzaak twee weken geleden, zei de verdachte dat het nooit de bedoeling was geweest de agenten daadwerkelijk met de messen te verwonden. Hij was op hen afgestormd omdat hijzelf het leven niet meer zag zitten. Door met de messen te dreigen hoopte hij dat de agenten hem zouden doodschieten.

Naast de celstraf moet de verdachte de agenten schadevergoedingen betalen van 750 en 500 euro voor de psychische schade die zij aan de bedreiging hebben overgehouden.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>