Verkiezingsposters: Van duidelijk en grafisch strak tot 'allergrootste kermis'
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
De posters zijn onder andere te bewonderen op de Diependaalselaan.
De posters zijn onder andere te bewonderen op de Diependaalselaan. (Foto: Bastiaan Miché)

Verkiezingsposters: Van duidelijk en grafisch strak tot 'allergrootste kermis'

  Politie

HILVERSUM - De gemeenteraadsverkiezingen komen steeds dichterbij. En dat is te zien. In heel Hilversum hangen posters van de deelnemende partijen. "Als ik dit zie beginnen mijn handen te jeuken."

Dat zegt grafisch ontwerper Vincent van der Geest van het Hilversumse Findesign. Op verzoek van deze krant bekeek hij de posters (van de tien deelnemende partijen) die op verschillende plekken in Hilversum zijn te bewonderen.

"Het is een mooie verzameling", begint hij positief. Een belangrijke tip is om niet te veel informatie op de poster te plaatsen. Immers, wie op de weg een bord passeert, heeft weinig tijd deze te lezen, vertelt Van der Geest.

Hij noemt de poster van GroenLinks (linksonder) heel duidelijk en grafisch strak. "Maar veel meer krijg je niet mee. Het zegt vrij weinig. Voor D66 (linksboven) geldt hetzelfde verhaal, al is de poster van GroenLinks net iets strakker. En bij D66 staat nog dat je erop moet stemmen. Dat zegt ook niet veel."

Dan de SP (rechtsboven). Hij is duidelijk en valt wel op. Maar grafisch is hij niet zo lekker, vindt de Hilversummer. Vooral de letters zijn volgens hem 'een beetje rammelend'. Met de poster van de ChristenUnie (middenonder) is niet veel mis, zegt Van der Geest. "Maar ik krijg er een beetje een jaren-50-gevoel bij, vooral in die foto. Het is wat oubollig."

Door naar de PvdA (links). Die is aardig vormgegeven en de foto is niet slecht, maar - zegt Van der Geest - het is niet echt een verkiezingsposter, eerder een advertentie in een krant. Over het CDA (rechts) is Van der Geest kort. "Het is grafisch een rommeltje. En de kleur van het CDA is toch groen en niet blauw? Of gaan ze meer die kant op?"

Er staat veel te veel op, vindt Van der Geest over de VVD-poster (boven). "Dat werkt niet op een poster." Hetzelfde geldt voor Hart voor Hilversum (boven). "De allergrootste kermis, veel te ingewikkeld ook. Er staan vier boodschappen op, maar ze zeggen alle vier hetzelfde. Die van Leefbaar (rechtsonder) is beter. De foto is niet goed, maar straalt vertrouwen uit. Over de poster van Hilversum1 (onder) is het kortst nagedacht. "Iemand heeft het eerste wat hij bedacht erop gezet en dat is kennelijk goedgekeurd."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>