Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché
Update

Teller inzamelingsactie voor eigenaar 't Perronnetje al op 4.678 euro

Politie

HILVERSUM - De crowdfundingsactie die Hilversummer Patrick Weening vorige week opzette voor eigenaar Gillyon Emanuels heeft maandagmiddag al 4.678 euro opgeleverd. Bij elkaar opgeteld hebben 271 mensen een donatie gedaan.  

Weening begon de actie nadat het Openbaar Ministerie bekendmaakte dat de 37-jarige Emanuels vervolgd wordt voor mishandeling. De onderneemster kreeg het vorig jaar augustus aan de stok met enkele jongeren uit de buurt die haar al tijdenlang terroriseerden en zich racistisch uitlieten tegenover haar en haar 3-jarige zoontje. 

Het Openbaar Ministerie zette aanvankelijk in op een mediation traject tussen de onderneemster en de jongeren. Emanuels zag dat echter niet zitten. Daarom zijn de aangiften nu alsnog strafrechtelijk beoordeeld. De uitkomst daarvan is de vervolging van de 37-jarige vrouw en ook een 18-jarige man (voor belediging).

Buiten context
Aanleiding voor de actie van Weening is dat Emanuels op die manier de kosten van haar advocaat Richard Korver kan betalen. "De officier van Justitie heeft dit incident compleet buiten context geplaatst door helemaal niets van de jarenlange voorgeschiedenis in haar overweging mee te nemen", aldus Weening op de actiesite. "Zij heeft daarmee de gemakkelijkste weg gekozen in plaats van de rechtvaardige."

Overigens is er nog een tweede doneersite. Daar staat de teller inmiddels op 2.335 euro. "Het geld van de crowdfunding is om de proceskosten die uit de rechtszaak komen te betalen", schrijft Emanuels. "En mocht er nog geld overblijven, dan wordt dit aan een maatschappelijk doel geschonken."

Te zot voor woorden
Inmiddels heeft het nieuws ook politiek Den Haag bereikt. De PVV heeft schriftelijke vragen gesteld aan minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Onder het kopje 'Weggepest en toch vervolgd' vindt Tweede Kamerlid Gidi Markuszower (PVV) 'het te zot voor woorden dat een persoon die zich in haar eigen winkel verdedigt als een crimineel wordt neergezet'.

Markuszower wil weten van de minister of hij 'aan de kant staat van de daders of van de slachtoffers'. Hij verzoekt de vervolging op Emanuels in te trekken. 

Uit de krant