Hoe lang blijven de bevindingen over de brandweer nog geheim?
Hoe lang blijven de bevindingen over de brandweer nog geheim? Foto: Bastiaan Miché

Nieuwe poging Broertjes om inspectierapport brandweer openbaar te krijgen

Politie

HILVERSUM - Een kleine anderhalf jaar geleden klopte burgemeester Pieter Broertjes al aan bij de toenmalige minister van Justitie en Veiligheid. Nu heeft hij dat weer gedaan, want het rapport van begin 2016 van de inspectie over het Gooise brandweerkorps is nog altijd geheim.

Bij minister Fred Grapperhaus heeft Broertjes erop aangedrongen om de bevindingen nu snel openbaar te maken. Veel fiducie heeft de burgemeester er nog niet in. “Het is helaas nog steeds niet duidelijk wanneer het rapport openbaar wordt. Het besluit hierover wordt genomen op nationaal niveau”, schrijft hij aan de gemeenteraad. In november 2016 zei de burgemeester al aan Den Haag gevraagd te hebben of de geheimhouding eraf kon.

Vergrootglas
Een dikke twee jaar geleden deed de inspectie van Justitie en Veiligheid onderzoek naar de Brandweer Gooi en Vechtstreek. Vooral de repressieve brandweerzorg lag onder het vergrootglas. "In onze regio is gekeken naar plannen van maatwerk in de brandweerzorg en naar opkomsttijden en veiligheidsgevoelens van repressief brandweerpersoneel bij de inzet van de variabele voertuigbezetting", weet Broertjes.

Twee man
In de afgelopen periode was er vooral veel kritiek op de manier van uitrukken. In de Gooi en Vechtstreek gaat een kleine interventiewagen (TS2) met twee man vooruit, waarna een wagen met vier brandweermensen volgt.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant