OM eist bijna twee ton van Gooise bende
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

OM eist bijna twee ton van Gooise bende

  Politie

HILVERSUM - Als het aan de officier van justitie ligt, moeten de acht mannen uit onder meer Hilversum en Weesp een ontnemingsvordering betalen van bijna twee ton. Dit geld hebben zij volgens de openbaar aanklager in 2015 verdiend aan de verkoop van onder meer grote partijen gestolen babyvoeding.

De acht mannen werden in 2016 door de rechtbank Utrecht veroordeeld tot celstraffen oplopend tot vier jaar voor deelname aan een criminele organisatie met als oogmerk het plegen van een groot aantal bedrijfs- en woninginbraken in onder meer Diemen, Weesp, Hilversum en Bussum.

Wisselende samenstellingen
De mannen (21 tot 36 jaar) pleegden de inbraken in wisselende samenstellingen van april tot augustus in 2015 in met name Noord-Holland. Een 23-jarige en 36-jarige man uit Hilversum, 36-jarige Weesper en een 26-jarige man uit Epe waren het brein achter de organisatie.

Celstraffen
Zij zijn veroordeeld tot celstraffen van 48 maanden, 38 maanden, 30 maanden en 38 maanden waarvan 12 maanden voorwaardelijk. De andere zes verdachten werden straffen opgelegd tussen 7 maanden gevangenisstraf, waarvan 1 maand voorwaardelijk en een werkstraf van 60 uur met een gevangenisstraf van 66 dagen.

Woninginbraken
De woninginbraken werden met name gepleegd in Weesp, Hilversum en Bussum. Daarbij werden grote hoeveelheden sieraden, geld en elektronica gestolen. Bij bedrijfsinbraken in onder meer Diemen, Oude Meer en Hoofddorp stalen de verdachten grote hoeveelheden babyvoeding.

Doordachte planning
Bij de inbraken was volgens het oordeel van de rechtbank sprake van een doordachte planning en werkwijze, met een concrete taakverdeling. Zo opereerden de mannen in wisselende samenstellingen, was er veelvuldig telefonisch contact met elkaar over te plegen dan wel gepleegde diefstallen en stalen ze met name goederen die snel en gemakkelijk verkocht konden worden.

Het Openbaar Ministerie heeft berekend dat de mannen in totaal 170.000 euro hebben verdiend aan de verkoop van de gestolen goederen. De officier van justitie wil dat dit geld door alle 8 verdachten wordt betaald, maar zei wel dat de vier hoofdverdachten het leeuwendeel van de ontneming moeten betalen.

1 reactie

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>