Stadsgesprek Hilversum 'gemiste kans'
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto: Bastiaan Miché

Stadsgesprek Hilversum 'gemiste kans'

  Politiek

HILVERSUM - De verschillende buurtverenigingen uit Hilversum-Oost waren maandagavond niet van de partij tijdens het zogenaamde 'stadsgesprek' waarin Hilversummers de vier onderhandelende partijen voor een nieuwe coalitie van adviezen konden voorzien. "Ik dacht er wel aan om te komen, maar als ik dat had gedaan, was ik niet zo vriendelijk geweest", vertelt Patrick Weening van buurtvereniging OSP.

De buurtverenigingen en de politieke partijen die nu niet aan de onderhandeltafel zitten, hadden de vier partijen Hart voor Hilversum, D66, VVD en GroenLinks opgeroepen om tijdens die onderhandelingen met de inwoners in gesprek te gaan. Het stadsgesprek van maandagavond in Heelo - waar tien inwoners hun visie/idee/voorstel presenteerden - was hiervan het resultaat.

En dat leidde tot ophef. Immers, aldus Weening, er was nu geen sprake van een gesprek of dialoog. "Nee, mensen mogen vijf minuten praten en moeten daarna hun mond houden. Bovendien, de mensen waarmee we wilden praten, waren er niet."

Namelijk, niet de onderhandelaars zelf - zoals Karin Walters van Hart voor Hilversum, Wimar Jaeger van D66 of Floris Voorink van de VVD - waren bij het stadsgesprek, maar de minder bekende politici. De grote namen hadden vanwege die onderhandelingen geen tijd.

Weening spreekt daarom van een schijnvertoning. "Ze hebben tijdens de campagnes allemaal hun mond vol van burgerparticipatie, maar nu zijn diezelfde sprekers stil. Dit was een gemiste kans."

Fractievoorzitter Bianca Verweij van de SP was wel van de partij, net als Femke van Drooge van de PvdA. Maar, zegt Verweij, "dit was een karige variant van wat we wellicht voor ogen hadden. Maar het is iets. Grote vraag is nu natuurlijk hoe de onderhandelaars laten weten wat er met de input van vanavond is gebeurd."

Donderdag in de Gooi en Eembode een verslag van het stadsgesprek.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>