HvH, D66, VVD en GroenLinks gaan met elkaar in zee
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto: Bastiaan Miché

HvH, D66, VVD en GroenLinks gaan met elkaar in zee

  Politiek

HILVERSUM Het heeft een flinke poos geduurd, maar het hoge woord is eruit. Hart voor Hilversum, D66, VVD en GroenLinks zijn vanavond tot een akkoord gekomen. Daarmee heeft Hilversum een nieuwe coalitie.

Het nieuwe college gaat zeven wethouders tellen (in totaal 6,6 fte). Namen en rugnummers zijn nog niet bekend. Dat gebeurt vrijdag 1 juni tijdens een persconferentie in het raadhuis. Dat is tevens het moment dat de partijen tekst en uitleg geven over het zojuist gesloten akkoord dat als titel heeft 'Aan de slag: voor een buurgericht duurzaam veilig en levendig Hilversum'.  

Hilversumpas
"Het coalitieakkoord van 2018-2022 zet extra in op onder andere duurzaamheid, cultuur, evenementen, sport, wonen, veiligheid, bereikbaarheid, onderwijs, economie en werkgelegenheid. Voor onze wijken in Hilversum wordt extra geld vrij gemaakt. Er komt een Hilversumpas en de schuldhulpverlening wordt zo georganiseerd dat deze eerder toegankelijk wordt voor onze inwoners", zo maakt het kwartet kenbaar. 

Portefeuilleverdeling
In het weekeinde zijn de gevolgen van de plannen op financieel gebied duidelijk geworden en de portefeuilleverdeling. Daarna is het akkoord aan de fracties voorgelegd. De input hiervan is vanavond besproken. Dat heeft niet geleid tot grote veranderingen, aangezien de partijen binnen een paar uur het akkoord hebben ondertekend.

Fracties
Vandaag werd wel duidelijk dat het bestuur van Hart voor Hilversum niet tevreden was met het akkoord dat onderhandelaars Karin Walters en Henk Blok hebben voorgelegd. De drie overgebleven bestuursleden zijn opgestapt. Eerder stapte Lianne Blom al op vanwege het gedwongen vertrek van raadslid Erik van Ouwerkerk. 

Installatie
Woensdag 6 juni moeten de wethouders worden geïnstalleerd tijdens de gemeenteraadsvergaderingen. Dan staat ook de besluitvorming van het coalitieakkoord op het programma. 

Opmerkelijk
Dat dit kwartet met elkaar in zee gaat, is opmerkelijk. Velen hadden verwacht dat deze poging zou stranden en dat VVD, D66 en GroenLinks uiteindelijk verder zouden gaan met het CDA, dat in eerste instantie ook aan de onderhandelingstafel zat. Tevens zijn de verschillen tussen HvH aan de ene kant en VVD en D66 aan de andere kant waren groot. In de afgelopen raadsperiode lagen zij met regelmaat met elkaar overhoop over bijvoorbeeld fusie, HOV en ook over de woningbouwopdracht denken zij anders.  


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>