Jan Kastje.
Jan Kastje. Foto: Bastiaan Miché

'Zeven wethouders had niet gehoeven'

Politiek

HILVERSUM - Wimar Jaeger van D66 en Jan Kastje van GroenLinks, die namens hun partijen de formatiebesprekingen voerden en allebei als wethouder plaatsnemen in het nieuwe college van burgemeester en wethouders, geven toe dat het aantal van zeven wethouders (6,6 fte) aan de forse kant is.

"Dat had niet gehoeven", zegt Kastje. En Jaeger: "Dit aantal heeft niet onze voorkeur. Het zijn er wel veel. Misschien past het bij de uitkomst van de verkiezingen, de onderlinge verschillen in zetelaantallen zijn klein. Maar we zijn daar als D66 wel kritisch over."

In het vorige college zaten namens D66, VVD, CDA en SP vijf wethouders (4,1 fte). Daar komt nu dus 2,5 fte bij. Hart voor Hilversum krijgt twee wethouders (2,0 fte), D66 en VVD ook twee (allebei 1,8 fte) en GroenLinks een. Namens Hart voor Hilversum zijn Karin Walters en Angelika Pelsink de wethouders. De overige drie namen zijn nog niet bekend, al is het nagenoeg zeker dat Floris Voorink van de VVD opnieuw als wethouder aan de slag gaat. 

Content
Ondanks het hoge wethoudersaantal zijn Jaeger en Kastje (en hun partijen) content met het eindresultaat. Aanvankelijk zat D66 in de wachtkamer, maar de Democraten konden alsnog aanschuiven toen Hart voor Hilversum (op verzoek van de VVD) D66 uitnodigde en niet meer verder wilde praten met het CDA. Toen al was bekend dat de zinsnede 'één Gooise gemeente voor 2030' in het akkoord zou komen. 

Jaeger - voorstander van één Gooistad - is daar blij mee, 'zeker in combinatie met een kernen- en buurtenbeleid'. "Wij herkennen ons verkiezingsprogramma hierin terug." De wethouder benadrukt dat er de afgelopen maanden veelvuldig overleg was met de fractie over de formatiebespreking. De leden zijn vorige week al ingelicht. Duidelijk is dat alle D66-neuzen dezelfde kant op staan.

Levendigheid
"GroenLinks constateert met genoegen dat de kern van het coalitieakkoord bestaat uit het werken aan verduurzaming en natuur, inzetten op buurten en op de levendigheid van Hilversum", meldt de partij op de eigen website. "Fractie en bestuur van GroenLinks hebben dan ook van harte ingestemd met het akkoord: "Aan de slag; voor een buurtgericht, duurzaam, veilig en levendig Hilversum"."

Dat ook de duurzaamheidsagenda een belangrijk hoofdstuk in het coalitieakkoord is, met onder andere de afspraak om in 2022 meer duurzame energie op te wekken dan het landelijk gemiddelde, wordt door GroenLinks bejubeld. "Alle partijen willen welzijn en zorg meer verankerd zien in de buurten, op basis van wat een buurt nodig heeft. Er komt een HilversumPas en betere schuldhulpverlening. En er zijn doelstellingen opgenomen voor het bouwen van een- en tweepersoonshuishoudens en sociale woningbouw. De GroenLinks-fractie kan zich uitstekend vinden in het akkoord."

Volgende week vrijdag presenteren de vier partijen et coalitieakkoord en de wethouderskandidaten. Het beleidsdebat met de gemeenteraad over het coailitieakkoord is vijf dagen later, waarna de wethouderskandidaten worden voorgedragen en geïnstalleerd.

Uit de krant