Broertjes kraakt vuurwerkbesluit kabinet
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Burgemeester Broertjes samen met Davy Klaassen met een vuurwerkbril op.
Burgemeester Broertjes samen met Davy Klaassen met een vuurwerkbril op. (Archieffoto: Bastiaan Miché)

Broertjes kraakt vuurwerkbesluit kabinet

  Politiek

HILVERSUM - Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum noemt het een gemiste kans dat het kabinet niet ingaat op een verzoek van enkele gemeenten voor een verbod komt op knalvuurwerk en vuurpijlen.

"In Hilversum werken we er al jaren hard aan om van de jaarwisseling een echt feest te maken. Voor alle inwoners, maar ook voor hulpverleners, die tijdens de jaarwisseling moeten werken", aldus de burgemeester. "Met het instellen van vuurwerkvrije zones en een centrale vuurwerkshows hebben we al belangrijke stappen gezet. Een landelijk knalverbod kan nog meer ellende voorkomen op wat de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) de gevaarlijkste dag van het jaar noemt. Dat het kabinet daar niet voor kiest, vind ik onbegrijpelijk en teleurstellend."

De alternatieve maatregelen die het kabinet aandraagt, zoals het verstrekken van een vuurwerkbril bij de verkoop van vuurwerk, vindt Broertjes een pleister op de wonde. Dit biedt volgens hem onvoldoende soelaas voor het voorkomen het letsel en de schade die worden veroorzaakt door het afsteken van vuurwerk. "Mensen zijn bang om rond de jaarwisseling op straat rond te lopen. Dat is niet normaal. Rond de jaarwisseling bezoeken veel mensen het ziekenhuis met letsel als gevolg van vuurwerk. Niet voor niets zijn ook politie en oogartsen voorstander van een verbod."

Veilig en gezellig
Sinds 2012 treft de gemeente Hilversum als een van de eerste gemeenten in Nederland maatregelen om de jaarwisseling veilig en gezellig te laten verlopen. Deze maatregelen zijn in de loop der jaren uitgebreid. In delen van het Hilversumse centrum zijn vuurwerkverboden ingesteld, met als doel dat bezoekers van uitgaansgelegenheden tijdens de jaarwisseling veilig over straat kunnen.

Verder zijn er tijdens de jaarwisseling verschillende feestelijke activiteiten en twee vuurwerkshows voor volwassenen en kinderen in het centrum. De komende jaren kijkt de gemeente Hilversum naar extra maatregelen om de jaarwisseling nog veiliger en daarmee een nog groter feest voor iedereen te maken.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>