Winkels centrum Hilversum mogen iedere zondag open
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
De Kerkstraat.
De Kerkstraat. (Foto: Bastiaan Miché)

Winkels centrum Hilversum mogen iedere zondag open

  Politiek

HILVERSUM - Winkeliers in het centrum van Hilversum mogen voortaan zelf bepalen of zij wel of niet de deuren van hun zaak op zondag openen. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad ging woensdagavond akkoord met de nieuwe winkeltijdenverordening die hen deze keuze biedt.

Alleen het CDA, SP en ChristenUnie - samen goed voor 8 van de 37 raadszetels - zijn tegen het voorstel van economiewethouder Wimar Jaeger. Behalve de gedachte dat de zondag een rustdag is, vraagt CDA-raadslid Evert Jan Kruijswijk Jansen zich af of de winkels in Hilversum wel onderscheidend genoeg zijn om zeven dagen per week open te gaan. "Daarmee wil ik niet iedereen de put in praten, maar we moeten wel realistisch zijn."

De zondagsopenstelling is volgens hem bovendien de meest gemakkelijke weg. De christendemocraat meent dat het college 'creatief' moet zijn op dit punt. Misschien is het verplaatsen van de koopavond naar zaterdag wel een veel beter idee.

Schamen
Namens de ChristenUnie voegt Aafke Vreugdenhill toe dat veel Hilversummers op dit punt allesbehalve trots zijn op Hilversum en zich zelfs diep schamen. Vrijheid voor de ene ondernemer, moet volgens haar niet de dwang voor de ander betekenen. Daarmee doelt ze op het feit dat veel zelfstandig ondernemers helemaal niet op zondag open willen.

Ook de PvdA en Leefbaar Hilversum hebben hun bedenkingen, met name omdat bewoners van dat centrum er extra betaald parkeerdagen en mogelijk meer overlast bij krijgen. De sociaaldemocraten dienen aanvankelijk een motie in met het verzoek aan het college om met buurtbewoners hierover in overleg te gaan, maar houden deze uiteindelijk aan. Er komt namelijk eind dit jaar nog een evaluatie en bovendien is er via e-mail al contact met deze bewoners. Komende week gaat Jaeger ook echt met hen in gesprek.  

Bandje boeken
Mirjam Kooloos van Leefbaar Hilversum heeft eveneens haar bedenkingen, al stemt zij net als de PvdA uiteindelijk toch in met het voorstel. Wel, meent zij, moet de horeca in het centrum meer met deze verordening meer ruimte krijgen om een bandje te kunnen boeken.

Een wat onnodig verzoek, aangezien de horeca die vrijheid nu al heeft, aldus Jaeger. Ook hij erkent dat de vrijheid van de een niet de de dwang mag zijn van de ander. "Maar het is niet zo dat de gemeente bepaalt wanneer de winkels open zijn", zegt de Democraat. "Dat mogen ze zelf bepalen. En dat kunnen ze heel goed." De oproep van het CDA om creatief te zijn is daarom niet voor de gemeente, maar voor de ondernemers zelf.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>