Het molenaarshuisje aan de 's-Gravelandseweg, waar de verbindingslaan tussen het raadhuis en de Boomberg vlakbij komt.
Het molenaarshuisje aan de 's-Gravelandseweg, waar de verbindingslaan tussen het raadhuis en de Boomberg vlakbij komt. Foto: Bastiaan Miché
video

Broertjes: 'Einstein was ook niet zuiver op de graat als het gaat om Zuid-Afrika'

Politiek

HILVERSUM Of Hilversum toch maar moet afzien van de Burgemeester Bootlaan omdat de voormalig burgervader sympathisant was van de apartheidsbeweging in Zuid-Afrika, moet nog bezien worden. Daarmee reageert burgemeester Pieter Broertjes in 'Het Gesprek Met' op de vraag of Joost Boot gezien dit verleden wel op deze wijze geëerd moet worden.

"Ik las laatst dat Einstein ook niet helemaal zuiver op de graat is geweest als het gaat om Zuid-Afrika", aldus de burgemeester voor de camera's van De Gooi en Eembode en GooiTV. "Dat is allemaal situationeel en contextgebonden uit die tijd. Ik weet het niet. Ik loop er niet op vooruit."

Verbindingslaan
Broertjes zegt dat de intenties van het oude college om de geliefde burgemeester (1951 tot 1968) te eren met een straatnaam goed en positief waren. Het gaat om een toekomstige verbindingslaan tussen het raadhuis en de Boomberg.

Apartheid
Toekomstig bewoner Jaap van der Harst zegt zich verder te gaan verdiepen in de geschiedenis van de voormalige burgervader. Zelf vindt hij het Molenpad, zoals de werktitel luidde, een betere naam. Als inderdaad blijkt dat hij zich in de jaren 70 en 80 openlijk uitsprak voor de apartheid dan beziet hij de nieuwe straatnaam in een ander licht. "Ik weet niet of ik dan zo graag in de Burgemeester Bootlaan wil wonen."

Zie hieronder het gesprek dat De Gooi en Eembode had met burgemeester Broertjes:

Uit de krant