Broertjes is tevreden over het verloop van de ramadan.
Broertjes is tevreden over het verloop van de ramadan. Foto: Bastiaan Miché

'Na ramadan niet in de ruststand schieten'

Politiek

HILVERSUM Niet in de ruststand schieten is nu het devies. De ramadanperiode is in vergelijking met de voorgaande jaren rustig verlopen, de jongeren zijn goed in beeld en daarom is het noodzakelijk om door te pakken en het structurele probleem op te lossen: het begeleiden naar werk.

Dat zegt burgemeester Pieter Broertjes in 'Het Gesprek Met' van De Gooi en Eembode, gefaciliteerd door GooiTV. Hij zegt tevreden te zijn over het verloop van de ramadanperiode. In 2016 en 2017 was er sprake van de nodige overlast en vernielingen en dan met name in Oost.

Betere cijfers
Maandag is overleg geweest tussen de betrokken partijen, waaronder de gemeente, politie, Versa Welzijn en de jeugdboa's. De 'score' is 23 meldingen van overlast en één vernielde auto. Veel betere cijfers dan de laatste jaren en daarom heerst er tevredenheid.

Anonimiteit
De sleutel van het succes is de goed afgestemde samenwerking tussen alle betrokken partijen en het (nachtelijke) aanbod aan activiteiten, waaronder elf zaalvoetbalavonden. Daar komt bij dat de gemeente haar pappenheimers nu wel kent. "De anonimiteit is eraf", zegt Broertjes. "We kennen die jongens inmiddels, ook doordat de jeugdboa’s al anderhalf jaar bezig zijn voor ons. Die investering gaat zich nu uitbetalen."

Arbeidsmarkt
Nu de jongeren goed in beeld zijn, is het tijd om de koe bij de hoorns te vatten en het onderliggende probleem van verveling en kattenkwaad, zoals Broertjes het omschrijft, aan te pakken. De afstand tot de arbeidsmarkt moet verkleind worden. De gemeente wil hierin faciliteren en een verbindende rol spelen.

Voor hen
"Ze ervaren nu dat de gemeente ze niet alleen tegenwerkt, maar ook naast ze kan staan en er ook een keer voor hen is en dat ze daar gebruik van kunnen maken. In dat gesprek gaan we investeren."

Uit de krant