De gemeente gaat panden op Koninginneweg kopen.
De gemeente gaat panden op Koninginneweg kopen. Foto: Bastiaan Miché

Door gemeente gekochte panden Koninginneweg in verhuur

Politiek

HILVERSUM - De gemeente wordt vastgoedeigenaar. Op korte termijn is het de bedoeling dat Hilversum panden opkoopt op de Koninginneweg en deze laat verhuren. Dit gebeurt in het kader van de ontwikkeling van het Stationsgebied. Dat laat wethouder Stationsplein Arno Scheepers de gemeenteraad weten in een brief.

Hoewel het nog niet zeker is dat de gemeente daadwerkelijk panden opkoopt, zijn de voorbereidingen hiervoor in volle gang. Dinsdag 22 mei heeft het college van burgemeester en wethouders al een krediet van 3,5 miljoen euro hiervoor vastgesteld. Dit bedrag is bedoeld voor verwervingen, het beheer en het onderhoud van panden binnen de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg). Het betreft het gebied van de Koninginneweg tussen de kleine spoorbomen en het station.

23 woningen
Volgens Scheepers, die schriftelijke tekst en uitleg geeft na een veelvoud aan vragen tijdens de commissie Ruimte van 13 juni, bevinden zich in dit gebied 23 woningen. Hoeveel vastgoed er in gemeentelijk bezit komt is nog niet duidelijk, vermeldt hij. Dit is afhankelijk van de plannen voor dit nog te ontwikkelen stukje Hilversum voor het Stationsgebied. In het najaar komen deze plannen aan bod.

Naast het zeer waarschijnlijk opkopen van panden gaat de gemeente er tevens voor zorgen dat de panden bewoond blijven totdat de Koninginneweg heringericht wordt. Leegstand is funest. Dat werkt kraken en vandalisme in de hand. "De gemeente wordt tijdelijk vastgoedeigenaar", schrijft de VVD-wethouder. "Hoe lang die tijdelijkheid duurt is afhankelijk van (de besluitvorming over) de plannen voor het Stationsgebied en de uitvoering ervan. In de tussentijd is het belangrijk de straat leefbaar te houden en daartoe de panden te verhuren waar mogelijk", deelt Scheepers verder mee.

Specifieke kennis
Scheepers zegt zelf al dat het verhuren van woningen niet de kerntaak is van de gemeente. Daar is specifieke kennis voor nodig. Dat gaat een gespecialiseerd bedrijf doen: Villex Vastgoedbescherming. Dit bureau richt zich op de praktische, administratieve en procedurele zaken rondom de verhuur. Voor hun dienstverlening ontvangt zij 25 procent van de huuropbrengsten. De gemeente ontvangt de overige 75 procent van de maandelijkse huur.

Voor het verhuren van de woningen bestaan twee opties. Belangrijk is dat de gemeente de panden weer op tijd tot haar beschikking heeft. Dat kan volgens de liberaal door antikraak en verhuren op basis van de Leegstandswet. Laatstgenoemde optie is momenteel het meest passend, geeft de wethouder aan. Naarmate de plannen concreter worden, kan de gemeente overschakelen op de optie van antikraak.

Maatwerk
Naast woningen zitten er in het Wvg-gebied ook nog vier bedrijven, een industrieterrein, twee bergingen en vier parkeerplaatsen. "Het beheer van deze objecten vraagt maatwerk op het moment dat zij aangeboden worden", schrijft Scheepers aan de raad. Villex neemt deze taak eveneens op zich.

Uit de krant