Op het terrein van de 's-Gravelandseweg 70-72 richting Hoge Naarderweg komen 14 woningen te staan.
Op het terrein van de 's-Gravelandseweg 70-72 richting Hoge Naarderweg komen 14 woningen te staan. Foto: Bastiaan Miché

PvdA en SP boos over vertraging bij Bootlaan-kwestie

Politiek

HILVERSUM - De SP en de PvdA moeten meer zitvlees kweken als het gaat om antwoorden op hun vragen over de Burgemeester Bootlaan. Het college maakte deze week bekend dat zij pas in november komt met een besluit over de straatnaam. Daarnaast laat ook de beantwoording op de Artikel 41-vragen van de oppositiepartijen langer op zich wachten.

Een onacceptabele gang van zaken, vinden Femke van Drooge (fractievoorzitter PvdA) en Rebekka Timmer (SP-raadslid). Zij zijn boos dat het zo lang gaat duren. Het college heeft aangegeven de gehele procedure af te wachten voordat zij met een besluit en antwoorden naar buiten komt. Acht bezwaren zijn binnengekomen op het voorstel om een Burgemeester Bootlaan toe te kennen.

Regelment
De bezwaarcommissie komt eind augustus, begin september bijeen en komt daarna met een advies naar het college. Dat duurt zo'n vier tot zes weken. Het college van burgemeester en wethouders meent daardoor pas in november concreet te kunnen worden. Dat is echter ver buiten de termijn van binnen drie maanden reageren op Artikel 41-vragen volgens het Reglement van Orde van de gemeenteraad. 

Bewoners
De PvdA en de SP reageren nu op dit uitstel. Volgens Van Drooge en Timmer kan het college op het grootste deel van de vragen gewoon antwoord geven. Zo gaan meerdere vragen over de mate waarin de toekomstige bewoners betrokken zijn geweest bij de naamgeving. 

Hoorzitting
"Wij vinden het niet onredelijk om te verwachten dat het college voldoende kennis heeft over haar eigen handelen in het recente verleden, zonder hulp van de bezwarencommissie. Het lijkt ons wel zo netjes als het college tijdig openheid van zaken geeft over de manier waarop dit besluit tot stand is gekomen. Dan liggen tijdens de hoorzitting de feiten op tafel voor alle partijen", aldus Van Drooge.

Oordeel
Dat het college de bezwaarprocedure wil afwachten voor een uiteindelijk oordeel over de naamgeving vinden de politica's niet zo vreemd. Daar is begrip voor. Daarom is antwoord op de laatste twee gestelde vragen ook nog niet nodig. "Het gaat bij deze vragen om het uiteindelijke oordeel over de naamgeving en dat moet inderdaad zorgvuldig gedaan worden. Het is verstandig om de bezwarencommissie hier haar werk te laten doen."

Joost Boot
In het gebied tussen de 's-Gravelandseweg 70-72 en de Hoge Naarderweg 55-57 komen veertien duurzame woningen te staan. De projectontwikkelaar en de makelaar adverteren onder de naam het Molenpad, omdat hier vroeger molen De Ruyter stond. Eind maart besloot het oude college Joost Boot met een straatnaam te eren.

Apartheid
Daar kwamen de PvdA en de SP tegen in het verweer nu zou blijken dat de 'eerste mediaburgemeester van Hilversum' een groot voorstander was van de apartheid. Beide partijen vinden deze vorm van verering voor een man met een dubieus verleden, ondanks al zijn inzet voor Hilversum, 'problematisch' en stelden vragen aan het college.

Uit de krant