Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Rebekka Timmer; veelbesproken SP-raadslid

Politiek

HILVERSUM - Slechts achttien lentes jong is ze en nu bijna een half jaar raadslid waarin ze de schijnwerpers op zich gericht krijgt. Met haar ideeën zorgt Rebekka Timmer, SP'er in hart en nieren, voor de nodige controverse. Zelf zegt ze dat ze in de politiek zit om gelijke kansen voor iedereen te creëren. Wie is deze nieuwe politica eigenlijk?

Extreem. Radicaal. Controversieel. Tegendraads. Rebels. Het zijn termen die de Hilversumse allemaal gehoord heeft en dat zijn dan nog de meest nette. Vorige week kreeg zij een karrenvracht kritiek over zich heen, nadat haar SP-fractie had aangekaart om eens goed te kijken naar straatnamen van historisch gezien 'foutieve figuren'.

Ze benadrukt dat de socialisten geen kruiwagen klaar hebben staan met nieuwe iconen die bijvoorbeeld J.P. Coen of Paul Kruger moeten vervangen. Dat is een misvatting. "Aan de hand van landelijke richtlijnen hebben we een opiniestuk geschreven om een maatschappelijke discussie aan te gaan. Een straatnaam is een eerbetoon. Dat zegt iets over onze normen en waarden. Willen we, in deze inclusieve samenleving, mensen vereren die massamoordenaar zijn of een rol hebben gespeeld in het slaaf maken van vele mensen?", luidt Timmers uitleg.

Door dit gevoelige balletje op te werpen, willen Timmer en haar fractiegenoten niemand beledigen, maar recht doen aan de samenleving waarin iedereen meetelt, zoals zij zegt. Voor de socialisten is het niet te verkopen om 'nog altijd koloniale misdadigers te eren'. De boze reacties leggen volgens haar de fragiliteit van de gemeenschap bloot. Het is het opschudden van de huidige normen, waarden en cultuur. Dat schuurt. Dat snappen ze, maar dat laat onverlet dat de SP de straatnamendiscussie wil aanslingeren.

Menselijke waardigheid, solidariteit en gelijkwaardigheid. Dat zijn de begrippen die iedere SP'er dromend kan opdreunen. Onder die noemer valt het gewenste debat over de straatnamen. Zo zit Timmer ook in het politieke spel. Ze zegt in dienst te zijn van haar kiezers. Gelijke kansen realiseren is de idealistisch missie. "Ik zit niet in de raad omdat ik het zo gezellig vind."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant