CDA: 'Niet de vijfde collegepartij, ook niet te opruiend'
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Olaf Streutker: "We kunnen niet overal tegen zijn."
Olaf Streutker: "We kunnen niet overal tegen zijn." (Foto: Bastiaan Miché)

CDA: 'Niet de vijfde collegepartij, ook niet te opruiend'

  Politiek

HILVERSUM - Natuurlijk had de Hilversumse afdeling van het CDA liever in de coalitie dan in de oppositie willen plaatsnemen, geeft fractievoorzitter Olaf Streutker toe. "Maar we hebben ons altijd gerealiseerd dat het anders zou kunnen lopen dan dat we wensten."

Samen met D66 en VVD maakten de christendemoraten tot maart dit jaar vier jaar lang de dienst uit binnen het Hilversumse raadhuis. De wil om na de verkiezingen deze coalitie in stand te houden, was er. Probleem voor die drie partijen was echter dat niet één van hen, maar Hart voor Hilversum na de gemeenteraadsverkiezingen van maart de grootste partij van Hilversum werd.

Aanvankelijk maakte dat voor het CDA weinig uit. De lokalen wilden een coalitie vormen met drie andere 'winnaars': VVD, CDA en GroenLinks. Toen deze besprekingen al in een vergevorderd stadium waren, gaf de VVD echter aan met D66 in zee te willen.

Tot ieders verrassing vond Hart voor Hilversum dat prima en daarom viel het CDA buiten de boot. Het is niet anders, denkt Streutker nu, al vindt hij nog steeds dat gezworen vijanden Hart en D66 geen match vormen.

"Maar na coalitieonderhandelingen zijn er nu eenmaal twee uitkomsten", aldus de 49-jarige Hilversummer. "En met de mensen binnen onze fractie hebben wij echt wel iets te te bieden. En dat kan zowel in de coalitie als in de oppositie. Juist nu hebben wij een vrijere plek. En ja, de huidige coalitie voert een beleid uit waar wij voor 80 tot 90 procent mee hebben ingestemd. We kunnen en zullen niet overal tegen zijn. We zullen constructieve oppositie voeren, met nuance."

Lees verder in de digitale editie


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>