'Deze gemeenteraad mist Hart voor Hilversum in de oppositie'
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Veel vuurwerk is er volgens Frans van Osch niet te verwachten van de 37 gekozen politici.
Veel vuurwerk is er volgens Frans van Osch niet te verwachten van de 37 gekozen politici. (Foto: Bastiaan Miché)

'Deze gemeenteraad mist Hart voor Hilversum in de oppositie'

  Politiek

HILVERSUM - Nee, er gebeurt niet veel in de gemeenteraad. Hoewel de negen fracties pas zeven maanden bezig zijn na de verkiezingen, verwacht politiek duider in Hilversum Frans van Osch weinig van deze periode. Het ontbreekt aan krachtige politici, de coalitie is veel te groot en daar komt bij dat de vijf oppositiepartijen niet bij machte zijn een vuist te maken.

Niemand heeft de oppositierol van Karin Walters overgenomen, is zijn perceptie. De huidig wethouder van onder andere Financiën nam vorig jaar mei het stokje over van Léonie Sazias als fractievoorzitter van Hart voor Hilversum.

In de ogen van Van Osch kon Walters heel goed de vinger op de zere plek leggen. Haar bevindingen en conclusies kon zij goed en scherp duidelijk maken. Niet dat zij daarmee dan ook gelijk kreeg, want het blijft politiek, merkt hij op.

Dat deed Walters door goed spitwerk te verrichten. Uit eigen onderzoek haalde zij bijvoorbeeld naar boven dat de verkoop van sociale huurwoningen veel harder ging dan was gedacht. "We missen de oppositie van Hart voor Hilversum", concludeert de Hilversummer tijdens het gesprek. Walters heeft bewezen goed oppositie te kunnen voeren. Met Jan Slingerland, de nieuwe fractievoorzitter, en Henk Blok vindt Van Osch dat er drie kanonnen zijn die dit goed in de vingers hebben. Maar ja, 'Hart' behoort nu tot de coalitie.

Van Osch is zelf van 2006 tot en met 2010 raadslid geweest. Daarin etaleerde hij zich als een scherp debater toen de VVD in de oppositie zat. Daarna is hij wethouder geweest. Die rit zat de toenmalig wethouder van Financiën niet uit na een - overigens afgewezen - motie van wantrouwen van nota bene zijn eigen fractie.

Tegenwoordig geeft hij commentaar en duiding bij de raadsvergaderingen voor Politiek Debat Hilversum. Vanwege zijn ervaringen vroeg deze krant zijn bevindingen te delen, nadat De Gooi en Eembode vorige week stelde dat het politieke debat in Hilversum op sterven na dood is. 

Lees verder in de digitale editie


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>