Wethouder Karin Walters.
Wethouder Karin Walters. Foto: Bastiaan Miché

Begrotingssaldo Hilversum: min vier miljoen

Politiek

HILVERSUM - De gemeente Hilversum stevent dit jaar af op een miljoenentekort. Wethouder Karin Walters van financiën verwacht dat het saldo van de begroting uitkomt op vier miljoen nadelig, al benadrukt zij dat het om een prognose gaat. Nog niet alle effecten voor dit jaar zijn bekend.

Belangrijke oorzaak voor deze verwachting is de opknapbeurt van de Egelshoek. De gemeente besloot het laatste gedeelte van deze woonwijk toch nog aan te pakken, maar dat kost wel eenmalig 2,8 milljoen euro.

Verder blijkt dat uit de zojuist verschenen septembercirculaire 2018 dat de uitkering uit het gemeentefonds voor Hilversum lager is dan in mei werd verwacht. "In 2018 leidt dit tot een nadeel van 1,8 miljoen euro, waarop in het lopende jaar niet meer is bij te sturen", schrijft de wethouder aan de gemeenteraad.

Derde belangrijke reden is de ontwikkeling van de uitgaven WMO en jeugd. Die blijkt duurder te zijn dan verwacht. De werkelijke lasten zijn met maar liefst 4 miljoen euro overschreden.

Een en ander heeft ook gevolgen voor de komende jaren. Ging Walters er eerder vanuit dat het de komende jaren crescendo zou verlopen, met het verschinen van de septembercirculaire verandert dit beeld. "Deze circulaire laat voor het eerst in jaren een meerjarig negatief beeld zien."

Immers, de cijfers waren aanvankelijk positef: 250 duizend in 2019 en 2020, 630 duizend in 2021 en ruim vijf ton in 2022. De nieuwe cijfers zijn louter negatief: -470 duizend in 2019, -twee ton in 2020, -61 duizend in 2021 en -37 duizend in 2022.

Ondanks deze ontwikkelingen vindt de wethouder het nog te vroeg om bij te sturen. Het eerstvolgende moment daarvoor is bij de kadernota 2019. Daarbij kunnen tevens de effecten van de nog te verschijnen decembercirculaire 2018 meegenomen worden, aldus Walters: "Tot slot willen we opmerken dat de circulaires de afgelopen jaren veel fluctuaties hebben gehad die we net als veel gemeenten doorvertalen in de (meerjaren)begroting."

Uit de krant