Zaterdag onthaalt Hilversum Sinterklaas. Voor het eerst zijn er demonstranten bij.
Zaterdag onthaalt Hilversum Sinterklaas. Voor het eerst zijn er demonstranten bij. Foto: Bastiaan Miché
Video

Broertjes: 'Wij blijven het feest gewoon vieren met Pieten'

Politiek

HILVERSUM - Gezien de al jarenlange discussie over Zwarte Piet is het voor burgemeester Pieter Broertjes logisch dat er aandacht en begrip voor is. Bij de intocht van Sinterklaas zijn zaterdag ook roetveegpieten. Hilversum volgt de richtlijnen van de publieke omroep NTR. Om Pieten helemaal in de ban te doen, gaat hem te ver. “Daar gaan we niet op in”, zegt hij.

Ook in Hilversum is het spel nu op de wagen. De roep om Zwarte Piet in de ban te doen is steeds vaker te horen. Het sinterklaasfeest moet een inclusief feest zijn. Maandag liet No To Racism van zich horen op het Media Park. Platform Stop Afrofobie Nu! is in de pen geklommen richting de gemeente. Z

ij vraagt aan burgemeester en wethouders in te grijpen zodat er zaterdag geen Zwarte en roetveegpieten te zien bij het onthaal in de mediastad. Kick Out Zwarte Piet (KOZP) is zaterdag te vinden rond de Kerkbrink als Sinterklaas tussen 13.00 en 14.00 uur aankomt. Een club Hilversummers wil daar vreedzaam hun statement maken.

"We zien heus wel dat die discussie het feest raakt en dat je daar ook begrip en aandacht voor moet hebben", vertelt de burgemeester tijdens Het Gesprek Met, het programma van deze krant met hulp van GooiTV. In de afgelopen jaren is het aantal zwarte Pieten al afgebouwd. Dit jaar zijn er meer roetveegpieten. De een is donkerder dan de ander, omdat niet iedereen even vaak door de schoorsteen is gegaan. "Maar wat zij willen is dat er helemaal geen Pieten meer zijn. Daar gaan we niet op in. We blijven het feest gewoon doen met Pieten", stelt Broertjes.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant