SP-raadslid Rebekka Timmer ligt onder vuur
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Kick Out Zwarte Piet met links Rebekka Timmer (met megafoon).
Kick Out Zwarte Piet met links Rebekka Timmer (met megafoon). (Foto: Bastiaan Miché)

SP-raadslid Rebekka Timmer ligt onder vuur

  Politiek

HILVERSUM - De maatschappelijke en politieke druk op SP-raadslid Rebekka Timmer neemt toe. Haar prominente rol bij de demonstratie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) is bij een aantal politieke collega's slecht gevallen. Leefbaar Hilversum eist zelfs excuses.

Timmer, die op persoonlijke titel heeft gehandeld en zich opwierp als woordvoerster van KOZP, heeft een groot aandeel gehad in de organisatie van de veelbesproken demonstratie. Nadat zij in het raadhuis zag dat er bij de Hilversumse intocht 60 procent van de Pieten zwart zou zijn en 40 procent roetveegpiet, mobiliseerde zij haar netwerk.

Zaterdag stonden ruim dertig mensen in het demonstrantenvak op de Groest, waarbij de Hilversumse zich manifesteerde als de leider door continu leuzen te roepen door de megafoon. Vooral de kreet 'Broertjes, schaam je' viel in verkeerde aarde bij de aanwezige politici.

Extra agenten
Daarnaast leidde de bijeenkomst tot een batterij extra agenten die de demonstranten moesten beveiligen. Die rekening is voor de gemeenschap en bovendien kwam er publiek (extremisten pro-Zwarte Piet) naar Hilversum dat hier normaliter niet komt. Sterk optreden van de politie voorkwam een confrontatie, waarbij KOZP niet de agressor was.

Dat de openbare orde en veiligheid in het geding is gekomen, wordt Timmer aangerekend door onder meer VVD'er Ruud Verkuijlen en Mirjam Kooloos van Leefbaar Hilversum. Als raadslid kun je niet dingen op persoonlijke titel doen, is eveneens de kritiek op Timmer. "Het is geen jas die je even uittrekt", zegt Kooloos.

Timmer beaamt dat en zegt zelf dat je als volksvertegenwoordiger altijd een dubbele pet op hebt. Daar voegt de 19-jarige politica wel aan toe dat zij gebruik heeft gemaakt van het demonstratierecht. Dat KOZP zich gehouden heeft aan de gemaakte afspraken met de burgemeester en dat de mensen die een onaangekondigde tegendemonstratie (Zwarte Piet is wél welkom) degenen waren die hen hebben uitgescholden, met eieren hebben bekogeld en op matten uit waren.

Extreem-rechts
Het verbaast haar dat de politie niet heeft ingegrepen tegen die personen maar juist KOZP afvoerde. "Het waren de mensen van extreem-rechts die de openbare orde en veiligheid in het geding hebben gebracht", is haar antwoord.

"Ik had haar gegund dat ze niet zo'n prominente rol had tijdens de demonstratie", aldus SP-fractievoorzitter Bianca Verweij. "Maar ze mag dat doen. Dat recht heeft ze. Daarnaast waren de dreiging en agressie tegen Kick Out Zwarte Piet vooraf bekend."

Burger en raadslid
Dat het optreden van Timmer in deze kwestie uitstraalt op de partij is duidelijk. "Je kunt de rol van burger en raadslid niet opknippen. Daarvoor word je aangesproken. Dat geldt ook voor de SP. Ze heeft het echt op persoonlijke titel gedaan. We begrijpen dat je dat niet los van elkaar kunt zien en daar gaan we het met elkaar over hebben", stelt Verweij.

Zij vindt overigens wel dat het bestraffende vingertje wel makkelijk richting haar partijgenoot gaat. "Zonder Rebekka had die groep daar ook gestaan. Ik vind de veroordeling wel heel groot."

Morgen meer over de intocht in de Gooi en Eembode.

 


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>