Wijdemeren blij dat fusie met Hilversum niet doorgaat, maar ook nadelen
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Het college van Wijdemeren.
Het college van Wijdemeren. (Foto: Gemeente Wijdemeren)

Wijdemeren blij dat fusie met Hilversum niet doorgaat, maar ook nadelen

  Politiek

WIJDEMEREN - Het besluit van de Provincie Noord-Holland om de arhi-procedures voor de fusie van de gemeenten Wijdemeren en Hilversum en voor de fusie van de gemeenten Huizen, Blaricum en Laren is in Wijdemeren met gemengde gevoelens ontvangen.

Dat de fusie met Hilversum (voorlopig) niet doorgaat, juicht het college van burgemeester en wethouders (B en W) toe. "Binnen de gemeente Wijdemeren was er ook nauwelijks draagvlak voor een fusie met alleen Hilversum en dit college verzette zich daar ook tegen."

Eén gemeente
Minpunt is dat de realisatie van een Gooise gemeente nu wel heel ver weg is, stellen B en W. "Zoals bekend streeft de gemeente Wijdemeren ernaar om voor 2028 één gemeente Gooi en Vecht te realiseren om daarmee de slagkracht van de gemeente maar ook die van de regio te versterken. De gevolgen van het besluit zullen vermoedelijk zijn dat deze ene gemeente niet binnen tien jaar gerealiseerd wordt."

B en W zien het als steun in de rug dat de Provincie nu medewerking wil verlenen om de bestuurskracht van de regio te versterken indien de regiogemeenten de Provincie hiertoe verzoeken. "Wijdemeren ziet kansen om de regionale en gemeentelijke slagkracht te vergroten. Mede doordat de Minister van Binnenlandse Zaken ruimte biedt voor flexibiliteit, experimenten en niet-standaardoplossingen in het openbaar bestuur zouden wij dit graag met de andere gemeenten in de regio alsmede met ondersteuning van Binnenlandse Zaken en de Provincie Noord-Holland willen verkennen."

Geweldig
Bij oppositiepartij De Lokale Partij, altijd fel tegen een fusie met Hilversum, gaat de vlag uit door het besluit van Haarlem. "Ons speerpunt 'Geen Fusie met Hilversum' maakte ons de grootste partij in Wijdemeren. Geweldig dat onze kiezers nu hun stem bewaarheid zien. De Lokale Partij is van mening dat deze Arhi-procedure voor onnodige maatschappelijke onrust, kosten en druk op het ambtelijk apparaat heeft gezorgd."

Fractievoorzitter Gert Zagt is daarom blij dat 'Gedeputeerde Staten tot inkeer zijn gekomen'. "De beslissing over hoe de bestuurlijke toekomst van Wijdemeren eruit komt te zien, ligt weer waar hij hoort: in Wijdemeren. Met trots kijken wij terug op het feit dat we geen kans onbenut hebben gelaten om de provincie van dit pad af te brengen. Keer op keer gaven we aan dat draagvlak en onderbouwing voor fusie ontbraken. Haarlem ziet uiteindelijk ook in dat regentesk gedrag niet meer van deze tijd is. Een opgelegde fusie doet geen recht aan democratische principes. Nu kan eindelijk alle energie weer volop aan een zelfstandig Wijdemeren ten goede komen."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>