Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Rebekka Timmer verlaat SP voor partij Sylvana

Politiek

HILVERSUM - Het veelbesproken Hilversumse SP-raadslid Rebekka Timmer, die de voorbije dagen volop in het nieuws stond vanwege haar rol tijdens de demonstratie van Kick Out Zwarte Piet in Hilversum, verlaat de partij voor BIJ1, de partij van Sylvana Simons.

Timmer geeft aan zich, ondanks een fijne en vruchtbare samenwerking met de Hilversumse SP niet langer te kunnen vinden in de landelijke lijn van de partij en noemt in een persverklaring het migratiestandpunt van de SP als belangrijkste reden voor haar vertrek.

Tijdens de raadsvergadering van 12 december neemt zij definitief afscheid van de Hilversumse gemeenteraad. In haar verklaring wenst zij haar opvolger veel succes toe. "Met pijn in mijn hart neem ik afscheid van de gemeenteraad en de partij", meldt zij in een persverklaring. "Ik ben op het punt gekomen dat ik de partijkoers niet langer meer kan verenigen met mijn idealen en principes. En dus voel ik mij genoodzaakt om te vertrekken en te kiezen voor mijn idealen."

Antiracisme
De pas 19-jarige Timmer stelt dat er binnen de SP te weinig ruimte voor kritiek en discussie en antiracisme en intersectionaliteit geen plaats hebben. "Ook zie ik de partijkoers opschuiven naar rechts en zie ik dat een linkse, socialistische analyse ontbreekt als het aankomt op het migratie- en asielvraagstuk."

Ondanks haar kritiek op de SP spreekt Timmer toch over een moeilijk afscheid. "Ik heb mij jarenlang met veel plezier en overtuiging mogen inzetten voor de Hilversumse SP. Mijn tijd bij de SP heeft mij veel geleerd en ik ben dankbaar dat ik dit heb mogen doen. Ik bedank dan ook de fractie en het bestuur voor alle lessen en ervaringen, en fractievoorzitter Bianca Verweij in het bijzonder. Ik wens mijn opvolger veel succes toe."

Waardevolle thema's
De SP Hilversum zegt de keuze van Timmer te respecteren. "Zij verlaat de SP omdat idealen en werkwijze niet op elkaar aansluiten. Wat niet wegneemt dat we afgelopen jaren juist ook met passie aan SP doelen hebben gewerkt. Rebekka heeft zich als raadslid onder meer succesvol hard gemaakt voor doorlopende jeugdzorg 18+, gelijke kansen voor jongeren, eerlijk loon en de gemeente Hilversum als Kinderpardon gemeente. Belangrijke en waardevolle thema's."

Zwarte butler
Aan de andere kant bracht Timmer de socialisten ernstig in verlegenheid door haar uitgesproken berichten op social media en haar aanwezigheid bij de Hilversumse demonstratie van Kick Out Zwarte Piet. Ook het bericht dat Timmer een ondernemer in het centrum beschuldigde van racisme vanwege een bord van een zwarte butler leidde tot een rel. "Dit deed zij wel op persoonlijke titel. Maar een feit is dat de rol van raadslid niet afschudbaar is", aldus de SP in een persverklaring.

De SP Hilversum nam, nadat duidelijk was wat er gebeurd is was, afstand van de wijze waarop dit gebeurd is en heeft ook excuus aan de ondernemer aangeboden. "Wat echter ook gebeurde is dat naar aanleiding van haar standpunten Rebekka een berg aan ongebreidelde agressie, zeer onsmakelijke reacties en bedreigingen over zich heen kreeg. Op een toon en wijze die wij als SP alleen maar kunnen veroordelen en waarvan wij hopen dat we dit in Hilversum niet meer zien."

Schurende partijstandpunten
Fractievoorzitter Bianca Verweij: "Ik waardeer Rebekka enorm. Bevlogen en gepassioneerd hebben we aan verschillende dossiers gewerkt en resultaat behaald. 
Maar ik zag haar ook worstelen met voor haar schurende partijstandpunten en hoe we als SP met zaken om willen gaan. De politieke weg vraagt geduld en takt. Dat is niet altijd gemakkelijk."

Wie Timmer nu namens de SP opvolgt in de gemeenteraad is nog niet bekend. 

Uit de krant

!

Uit de krant

Afbeelding
Hartendragers Hilverzorg mobiel op pad met thuiswonende ouderen Zorg 24 sep, 17:30
Logo
Afbeelding
Komende dinsdagavond informatiebijeenkomst voor buurtbewoners Pand Philipscomplex wordt opvanglocatie voor 500 Oekraïners; onderzoek naar opvang in Silverpoint Mensen 24 sep, 12:00
Logo
Afbeelding
Zaterdagportret | Miranda van Renswoude ‘En als het allemaal even tegenzit hang je gewoon versier het leven-slingers op’ Mensen 24 sep, 06:00
Logo
Afbeelding
Plein wordt groen en sober Politiek Hilversum steunt herinrichting Kerkbrink en unaniem de verhuizing van de bibliotheek Buurt & wijk 23 sep, 17:20
Logo
Afbeelding
Schoorsteenbrand op de loer Houtkachel: een goed alternatief voor een warm huis? Mensen 23 sep, 15:00
Afbeelding
Violenschool tijdelijk ontruimd vanwege vreemde geur: ‘Waarschijnlijk was het kleuterpoep’ 112 23 sep, 14:00
Afbeelding
Veel schade door brand in beautysalon Emmastraat 112 23 sep, 13:38
Afbeelding
Fototentoonstelling toont schoonheid van Hilversum en haar inwoners Cultureel 23 sep, 13:00
Voorproefje Gooieneembode Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief