Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Teleurstelling bij PvdA en SP over Burgemeester Bootlaan

Politiek

HILVERSUM - Hilversum krijgt een Burgemeester Bootlaan. Dat besluit is nu genomen. Oppositiepartijen SP en PvdA hadden gehoopt op een ander besluit. Dat het college van burgemeester en wethouders niet tot een ander inzicht zijn gekomen, vinden de twee fracties teleurstellend. 

"Zonder moeite hadden we andere keuzes kunnen maken", zeggen Femke van Drooge (fractievoorzitter PvdA) en Rebekka Timmer (SP). "Het is jammer dat het college niet kiest voor een straatnaam die niet gelieerd is aan controversiële personen."

In juni kwamen beide partijen met vragen over het hernoemen van het Molenpad; de werktitel voor het gebied waar veertien woningen komen tussen de 's-Gravelandseweg en de Hoge Naarderweg. De oud-burgemeester heeft zich in het verleden uitgesproken voor de grote apartheid in Zuid-Afrika.

Dat hebben meerdere historici, zoals politiek historicus Ewout Klei en Zuid-Afrika-expert Bas Kromhout, kunnen onderbouwen, zo stellen Van Drooge en Timmer. "Daarom zijn wij ook teleurgesteld over het definitieve besluit om oud-burgemeester Boot te vernoemen."

Naast de keuze voor de omstreden Boot heeft de gemeente ook haar niet te luister gelegd bij de toekomstige bewoners. Dat zij niet bij het besluit betrokken zijn geweest, betreuren de politica's 

Uit de krant