Rebekka Timmer: 'Ik kan geen standpunten verdedigen waar ik faliekant tegen ben'
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Rebekka - ook wel Rebella genoemd - Timmer liet zich tijdens de demonstratie van Kick Out Zwarte Piet horen.
Rebekka - ook wel Rebella genoemd - Timmer liet zich tijdens de demonstratie van Kick Out Zwarte Piet horen. (Foto: Bastiaan Miché)

Rebekka Timmer: 'Ik kan geen standpunten verdedigen waar ik faliekant tegen ben'

  Politiek

HILVERSUM - Nog één vergadering woont Rebekka Timmer bij als SP-raadslid. Ze stopt en vertrekt naar Bij1. Bij de partij van Sylvana Simons kan ze haar idealen en principes beter verenigen.

Nee, haar opstappen heeft weinig te maken met alle ophef die is ontstaan over haar betrokkenheid bij de demonstratie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) of toen ze de eigenaars van De Koffiebranderij betichtte van racisme. De SP is steeds minder haar partij door de koers die de partij landelijk vaart op het migratiestandpunt. Na lang wikken en wegen heeft Rebekka Timmer haar conclusies getrokken.

Het doorhakken van de knoop om de raadszetel op te geven en zich aan te sluiten bij Bij1 heeft de nodige tranen gekost. Timmer zegt dat het een pijnlijk besluit is. Wél een die ze heeft moeten nemen, want het knaagt al lang. Eigenlijk speelt het al sinds januari, twee maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen. Fractievoorzitter Bianca Verweij bevestigt dit. Al vele gesprekken hebben de twee SP'ers gevoerd over de landelijke lijn van hun partij.

"Je gaat bij de SP omdat je socialist bent. Steeds vaker vroeg ik me af: blijf ik kiezen voor een partij waar ik mijn idealen niet meer terugvindt?", geeft Timmer aan. In aanloop naar de Europese verkiezingen van 2019 constateert zij dat de partij atypische standpunten inneemt. Volgens haar schuift de partijkoers op naar rechts en ontbreekt de linkse, socialistische analyse als het gaat over het migratie- en asielvraagstuk.

Tevens is er binnen de partij te weinig ruimte voor kritiek en discussie en hebben antiracisme en intersectionaliteit geen plaats. "Dat wringt bij Rebekka", meldt Verweij. "Ik kan geen standpunten verdedigen waar ik faliekant tegen ben", is de korte uitleg van Timmer zelf.

Dat zijn de belangrijkste redenen voor de 19-jarige, die wegens haar optreden de bijnaam Rebella heeft gekregen, om de SP de rug toe te keren. Ze bezweert dat de gebeurtenissen van de laatste weken, waaronder de KOZP-demonstratie, haar prominente rol tijdens het protest en het conflict dat zij vrijdag 16 november had bij De Koffiebranderij, hierin nauwelijks meespelen. De koffiezaak had racistische uitingen in en buiten de zaak, volgens haar. Daar zei Timmer wat van.

Dat leidde tot veel commotie. Vorige week dinsdag is de kou uit de lucht gehaald. Omdat deze zaken nauwelijks invloed hebben gehad op haar beslissing lijkt de timing wat vreemd. Maar zaken als antiracisme, discriminatie en afrofobie zijn wél thema's van deze tijd van het jaar. "Haar idealen en principes komen wel samen in deze tijd", verklaart Verweij.

Lees verder in de digitale editie


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>