Kritiek wethouder en garagehouder op zwemschoolhouder; De Winter doet WOB-verzoek
Foto: Bastiaan Miché

Kritiek wethouder en garagehouder op zwemschoolhouder; De Winter doet WOB-verzoek

  Politiek

HILVERSUM - Wethouder Floris Voorink (Vergunningverlening en Handhaving) kraakt de noodkreet van zwemschoolhouder Shiva de Winter in onder meer deze krant. Vooral het feit dat de gemeente pas 'om vijf voor twaalf' wordt geconfronteerd met de problemen waar de ondernemer mee kampt, zet kwaad bloed.

Dolblij was De Winter toen hij afgelopen zomer alsnog de zo gewenste (voorlopige) vergunning kreeg voor zijn kleinschalige zwembad. Honderden kinderen konden weer terecht voor zwemlessen en tevens diende het bad voor bijvoorbeeld seniorenactiviteiten. Er was eigenlijk nog maar één echte maar. De Winter moest Klokker Auto's, gevestigd in de kelder van het betreffende pand aan de Franciscusweg, uit zien te kopen. Voor 1 januari 2019. Dat had dan weer te maken met de parkeernorm en verkeersveiligheid.

Aanvankelijk was er wel een gesprek tussen De Winter en autobedrijfeigenaar Edwin Klokker, bevestigt ook laatstgenoemde. Er was ook mondeling al een en ander afgesproken, echter sinds september heeft Klokker niks meer van De Winter vernomen. 

De kans bestaat dat De Winter toen al besefte dat het niet ging lukken om Klokker voor de jaarwisseling uit te kopen. Hij verzocht namelijk de gemeente om een jaar uitstel. De aanloop naar de opening van het zwembad hadden De Winter namelijk - vanwege al het juridische gedoe onder andere, zegt hij zelf - veel geld gekost. En doordat het zwembad nog altijd niet compleet is - er is bijvoorbeeld geen lift voor ouderen - kan niet iedereen er gebruik van maken. En dat scheelt inkomsten.

Jaar uitstel niet doen
De gemeente weigert echter die termijn van 1 januari te verlengen en houdt vast aan de originele datum, werd eerder al gemeld. Voorink bevestigt dat nu. Al lijkt het onwaarschijnlijk dat begin volgend jaar de deuren van 'T Gooische Bad, zoals het zwembad heet, dicht gaan. Maandag bespreekt hij de kwestie met zijn ambtenaren. "Ik hoop dat we het scenario van sluiting kunnen voorkomen, maar het is de vraag wat we gaan doen als dat niet zo is. Ik weet nog niet wat alle opties zijn", aldus de wethouder. "Maar een jaar uitstel gaan we niet doen. Er moet uitzicht zijn op een oplossing."

Duidelijk is wel dat hij baalt van alle ophef die nu (alweer) is ontstaan. Immers, al eind maart, aldus Voorink, wist De Winter dat hij Klokker moest uitkopen. "Shiva belde mij toen nog op tijdens de paasdagen met het verzoek of de gemeente hem daarbij kon helpen. Daarop heb ik nee gezegd. De gemeente is namelijk geen bank. En dat begreep hij."

Geen probleem van de gemeente
En dat De Winter nu geen of niet genoeg geld heeft om Klokker uit te kopen is - hoe vervelend ook - geen probleem van de gemeente, vervolgt de wethouder. "En ik neem aan dat deze situatie niet nieuw is. Het is nu begin december en we worden hier nu om vijf voor twaalf mee geconfronteerd. Hij zet er daarmee zo'n enorme tijdsdruk op. Terwijl in september het geld waarschijnlijk ook al op was. En nu vraagt een journalist aan mij of ik begin januari een zwembad ga sluiten..."

Daarmee benadrukt Voorink de in zijn ogen niet-professionele houding van De Winter. Want bijvoorbeeld tijdens het boodschappen doen komt de wethouder De Winter nog weleens tegen. En nooit ging het de voorbije weken over de problemen die er kennelijk zijn. "Je wacht niet een maand voor de deadline, dat had ook maanden geleden gekund. En nu stapt hij naar de pers. Ik zal zeggen: werk aan een oplossing in plaats van de boel op de spits drijven."

WOB-verzoek De Winter
De Winter zelf lijkt zich weinig aan te trekken van deze kritiek. Hij stuurde donderdag opnieuw een persbericht naar deze krant. Daarin staat dat hij bij het college van burgemeester en wethouders een WOB-verzoek (Wet Openbaarheid van Bestuur) heeft ingediend. De Winter schrijft dat hij 'de onderste steen boven wil krijgen'. "Daarnaast moet boven water komen waar de tegenwerking vandaan komt en waar mogelijkheden liggen tot een schadeclaim aan het adres van de gemeente Hilversum."

De Winter heeft in zijn WOB-aanvraag verschillende documenten opgevraagd over onder andere de communicatie tussen de gemeente Hilversum en autobedrijf Klokker. Het doel hiervan is, aldus De Winter, 'om boven water te krijgen hoe het kan dat dit bedrijf al ruim achttien jaar gevestigd is in het pand op de Franciscusweg 229 en er nu op eis van de gemeente vóór 1 januari 2019 uit moet'. Daarnaast wil de ondernemer meer informatie omtrent de ontwikkelingen voor een nieuw te realiseren zwembad van de gemeente Wijdemeren, dat zwembad de Lieberg en het Walderveenbad zou moeten vervangen. 

Goed bedrag
Maar hoe denkt Klokker, toch het lijdend voorwerp in deze kwestie, over alle ophef? "Het is een soort van GTST", reageert hij. Klokker zegt De Winter al het succes van de wereld te gunnen en wil best vertrekken uit het pand. Maar dan moet daar wel een goed bedrag tegenover staan, is zijn op zich logische standpunt. Over de persberichten die de zwemschoolhouder woensdag en donderdag de deur uit deed, weet hij niks. Hij en De Winter praten al maanden niet meer met elkaar, hooguit een begroeting als ze elkaar op straat treffen. 

Klokker heeft - gelukkig voor hem én De Winter - nog geen alternatieve locatie gevonden, mocht het tot een vertrek komen. Dat zou het garagebedrijf alleen maar geld hebben gekost wat hij dan weer zou kunnen verhalen op De Winter. Maar hij wil wel snel duidelijkheid. De voorbije maanden heeft hij door al het gesteggel nauwelijks meer geïnvesteerd in zijn huidige locatie en stilstand is ook in dit geval achteruitgang. "Onbewust ben ik nu ook slachtoffer. Omdat er geen duidelijkheid komt."

Regels zijn regels
En hoewel Klokker ook beseft dat er honderden kinderen (en ouders) afhankelijk zijn van de zwemlessen, verwijt ook hij De Winter slecht ondernemerschap. En dat de gemeente de uitstelaanvraag weigert, is volgens Klokker dan ook terecht. Regels zijn nu eenmaal regels, is zijn stelling. "Laat duidelijk zijn: ik gun die jongen een rendabel zwembad en ik wil zeker niet de boeman zijn. Maar als gemeente kun je niet over je heen laten lopen."

Meer berichten