Ophef over 'racistische grap' Broertjes
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto: Bastiaan Miché

Ophef over 'racistische grap' Broertjes

  Politiek

HILVERSUM - Burgemeester Pieter Broertjes heeft woensdagavond tijdens de raadsvergadering voor de nodige ophef gezorgd op de social media door te verwijzen naar 'het verhaal van de zeven negertjes'. De burgemeester bood direct zijn verontschuldigingen aan, maar het kwaad was al geschied.

Bij het begin van de raadsvergadering verwelkomde Broertjes het bij Hart voor Hilversum vertrokken raadslid Henk Blok als fractievoorzitter van de nieuwe partij Hilversums Blok. Het vertrek van Blok was de zoveelste soapaflevering binnen Hart. Om die reden wenste de burgemeester ook fractievoorzitter Jan Slingerland van Hart veel succes: 'en ik hoop niet dat het verhaal van de zeven negertjes zoals we dat vroeger...', aldus de burgemeester.

Broertjes verwees daarmee naar een boek - en een lied - over 'tien kleine negertjes'. Dit gezelschap wordt bij ieder couplet kleiner. Het is te hopen dat het Hart beter vergaat, leek Broertjes te willen aangeven. Geschrokken van het rumoer (en gelach) in de raadzaal dat ontstond, maakte hij zijn zin niet af. Hij bood zijn verontschuldigingen en voegde toe dat het niet grappig was wat hij zojuist had gezegd.

Desondanks leidde deze volgens sommigen 'ronduit racistische grap' tot de nodige ophef. Overigens waren er ook velen die de kritiek op de burgemeester overdreven noemen.

Rebekka Timmer neemt afscheid van de raad
Saillant detail was dat het afscheid van SP-raadslid Rebekka Timmer het volgende onderwerp agendapunt was. Broertjes en Timmer lagen de voorbije weken met elkaar in de clinch, met name door de zwartepietendiscussie. Tijdens de intocht in november scandeerden Timmer en nog zo'n vijftien tegenstanders van Zwarte Piet dat Broertjes zich moest schamen.

Ook werd hij een racist genoemd. "Dat vond ik niet fijn, omdat ik me ook niet zo voel. En ik voelde me ook niet aangesproken", aldus Broertjes woensdagavond. "En ik schaamde me helemaal nergens voor." Over zijn opmerking van vlak daarvoor - het n-woord - zei Broertjes wel tegen Timmer: "Ik sta alweer op een 10-0 achterstand."

Vanaf minuut 22.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>