Denktank heft zichzelf op.
Denktank heft zichzelf op. Foto: Denktank schaalvergroting Gooi & Vechtstreek

Acute noodzaak verdwenen voor Denktank schaalvergroting

Politiek

HILVERSUM - Nu de gemeentelijke fusies in het Gooi van de baan zijn, kan de burgerwaakhond bij bestuurlijke schaalvergroting weer aan de ketting. Burger-Denktank Schaalvergroting Gooi & Vechtstreek heeft zichzelf per 1 januari opgeheven.

Dat maakt Hilversummer Fred van Leeuwen bekend. Samen met twee anderen richtte hij in 2016 de denktank, die hij omschrijft als burgerwaakhond, op. Verdere actie is niet zinvol sinds de provincie Noord-Holland in november bekendmaakte dat de op hand zijnde herindelingen, waaronder de fusie tussen Hilversum en Wijdmeren, van de baan zijn.

"Nu de provinciale Arhi-procedure geannuleerd is, is de acute noodzaak verdwenen om namens de burgers van de regio het bestuurlijk opereren rond de herindeling in de Gooi en Vechtstreek kritisch te volgen en waar nodig tegenwicht te bieden", luidt de mededeling van de Denktank-woordvoerder.

Inzet van de denktank was niet om de fusies te voorkomen, maar wel om bestuurders erop te attenderen dat zij bij schaalvergroting juist oog moeten hebben voor de aandacht in de eigen buurten en wijk.

Het bestuur moet niet op grote afstand zitten van de eigen inwoners. In februari, een maand voor de gemeenteraadsverkiezingen, kwam dit burgerinitiatief opnieuw naar buiten met deze mededeling. Dat was bedoeld om de politiek te prikkelen en inwoners van de regio aan het denken te zetten.

Uit de krant