Foto: Bastiaan Miché
video

Broertjes: 'Wisselend succes bij vrijwillige vuurwerkvrije zones'

  Politiek

HILVERSUM - Uit de eerste bevindingen blijkt dat er bij drie van de vijf vrijwillige vuurwerkzones sprake is van een succes. Dat laat burgemeester Pieter Broertjes weten in 'Het Gesprek Met', het programma van deze krant in samenwerking met GooiTV.

Voor het eerst kende Hilversum vrijwillige vuurwerkvrije zones rond oud en nieuw. Op de valreep hadden vijf bewonersgroepen zich gemeld bij de gemeente. Het idee heeft Hilversum overgenomen van Den Haag, waar een jaar eerder al geëxperimenteerd is met aangegeven gebieden waar geen vuurwerk mag worden afgestoken en waar geen handhaving was. Bewoners regelen dit onderling.

Hertenkamp
Rond het hertenkamp aan de Hoge Naarderweg is het volgens de burgemeester goed gegaan. Tijdens de commissie Economie en Bestuur liet Broertjes weten dat het ook bij de Lieven de Keylaan - Floris Vosstraat positief is verlopen en dat geldt voor nog een andere deelnemende straat. Naast de twee genoemde straten deden ook de Da Costalaan, het Rita Reijshof en de omgeving van de Kroonlaan - de Witte Kruislaan.

Nadere evaluatie
Het wisselende succes heeft volgens Broertjes te maken met communicatie. Dat mag nog wel beter. "Wat kunnen mensen verwachten, wat moeten zij zelf doen en ook moeten de borden dat het een vrijwillige vuurwerkvrije zone is er eerder hangen." Nadere evaluatie volgt nog, maar het is zeker iets om op voort te borduren laat de burgervader weten. 

Omklappen
Hilversum kijkt alweer vooruit naar de volgende jaarwisseling. In samenspraak met de politiek is besloten te gaan onderzoeken of het mogelijk is Hilversum vuurwerkvrij te kunnen maken (meer hierover in De Gooi en Eembode). Broertjes spreekt over het huidige model om te klappen. Daarmee bedoelt hij dat de gemeente vuurwerkvrij is met enkele aangewezen plekken waar nog wel (sier)vuurwerk mag worden afgestoken.

Ambitie
De verwachting van de burgervader is dat zijn voorstel voor de zomer richting de politieke partijen gaat. In zijn onderzoek trekt Broertjes op met z'n collega's uit Amsterdam en Rotterdam die de ambitie hebben om dit vuurwerkvrije idee bij de volgende oud en nieuw al willen invoeren. De Hilversumse burgemeester denkt dat het verstandiger is langzaam naar dit doel toe te werken.

Filmpje
Zie hieronder het hele gesprek met de burgemeester. Naast een vuurwerkvrij Hilversum praten we over een wijziging in de APV, waardoor Broertjes sneller kan ingrijpen als er iets niet pluis is bij bijvoorbeeld horecagelegenheden en kaarten we het eindrapport van Rekenkamer Hilversum aan over Uitvaartstichting Hilversum.

Meer berichten