Nieuw fusiegeluid uit Haarlem 'verbazingwekkend'
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
De wethouders in Wijdemeren met links Joost Boermans.
De wethouders in Wijdemeren met links Joost Boermans. (Foto: Gemeente Wijdemeren)

Nieuw fusiegeluid uit Haarlem 'verbazingwekkend'

  Politiek

WIJDEMEREN - Het Wijdemeerse college van burgemeester en wethouders (B en W) hekelt de recente uitspraak van gedeputeerde Jack van der Hoek van de provincie Noord-Holland, die stelt dat de plassengemeente binnen anderhalf jaar met een oplossing moet komen voor het door de provincie gemeende bestuurskrachtprobleem. Lukt dat niet, dan stapt Haarlem naar de minister om alsnog een fusie af te dwingen.

De gedeputeerde deed zijn uitspraak op NH Nieuws. 'Verbazingwekkend', aldus fusiewethouder Joost Boermans. "De afgelopen twee jaar zijn forse stappen gezet om de bestuurskracht te verbeteren en doen we flinke investeringen in grote ontwikkelingen zoals het Gebiedsakkoord Oostelijke Vechtplassen en de realisatie van twee integrale kindcentra in Loosdrecht. De eerste resultaten van deze nieuwe koers worden nu zichtbaar. Daarbij laat de gemeentebegroting al jaren een meerjarig sluitend perspectief zien. Hiervoor is ook een goede beoordeling ontvangen van de provincie."

Het onderwerp herindeling - op deze manier binnen drie maanden na het afblazen van de door de provincie ingezette herindelingsprocedure - weer op de politieke agenda te plaatsen, leidt alleen maar tot onrust, meent Boermans.  "Zeer betreurenswaardig en onbehoorlijk dat Haarlem dit onderwerp op deze manier weer op de politieke agenda zet. De gedane uitspraken zonder vooroverleg kan ik dit niet anders uitleggen dan dat ze in Haarlem niet goed op de hoogte zijn van de recente ontwikkelingen in onze gemeente en de regio."

De timing zou bovendien 'zeer uitzonderlijk' zijn, omdat Wijdemeren momenteel 'op verzoek van de provincie' werkt aan de benoemingsprocedure voor een nieuwe vaste burgemeester, als opvolger van interim-burgemeester Freek Ossel. "Ook in dat licht is dit nieuwe standpunt zeer opmerkelijk en ongewenst", aldus de D66-wethouder. 

Op donderdag 14 maart komt Commissaris van de Koning, Arthur van Dijk, naar Wijdemeren om met de gemeenteraad te spreken. Het nieuwe standpunt van de provincie zal dan zeker een onderwerp van gesprek zijn.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>