CDA-Statenlid Wilma van Andel.
CDA-Statenlid Wilma van Andel. Foto: Leonard Walpot

CDA Noord-Holland wil uitleg van gedeputeerde over fusie-uitspraak Wijdemeren

Politiek

WIJDEMEREN - CDA-Statenlid Wilma van Andel wil opheldering van gedeputeerde Jack van der Hoek van D66 na zijn uitspraken dat binnen anderhalf jaar met een oplossing moet komen voor het door de provincie gemeende bestuurskrachtprobleem. "De grote onrust in het Gooi over gedwongen herindelingen is nog maar net gaan liggen en nu komt de gedeputeerde met deze uitspraak."

Van der Hoek zou tegen NH Nieuws hebben gezegd dat wanneer Wijdemeren er over anderhalf jaar nog net zo ver staat als nu hij alsnog naar de minister stapt om een fusie met een andere gemeente af te dwingen. Zelf komt de gedeputeerde met een ander verhaal. Op twitter schrijft hij: "Goed luisteren. "Áls er met een jaar, anderhalf jaar niets is veranderd én Wijdemeren niet kan aantonen dat de situatie is verbeterd, gaan we in overleg met de minister". Overleg is iets anders dan gedwongen fusie. Dat moet dan nog maar blijken. Geen overhaaste conclusies trekken."

Desondanks is het CDA in Noord-Holland verbaasd en wil de partij in de Statenvergadering van 4 maart opheldering. "Gedeputeerde Staten hebben eind vorig jaar naar aanleiding van nieuw beleid vanuit Den Haag besloten het fusieproces te stoppen, om gemeenten niet langer in onzekerheid te laten", aldus van den Andel. "Met deze uitspraak bereikt de gedeputeerde echter precies het tegenovergestelde. Wij willen weten wat de gedeputeerde met deze uitspraak heeft bedoeld."

Van den Andel benadrukt wat het college van burgemeester en wethouders van Wijdemeren ook al aangaf. Er wordt namelijk hard gewerkt aan verbetering van de bestuurskracht. "De gemeente krijgt binnenkort ook weer een vaste burgemeester. Het Rijk heeft onlangs gesteld dat het niet aan provincies is om fusies op te leggen, maar dat fusies vooral van onderop moeten komen. Daar past deze uitspraak niet bij."

Uit de krant