'Blijft het nog honderd jaar pech om in Oost te wonen of gaan we er wat aan doen
'Blijft het nog honderd jaar pech om in Oost te wonen of gaan we er wat aan doen", vraagt Olaf Streutker zich af. Foto: Bastiaan Miché

Tijd dat Hilversum de olifant in de kamer benoemt

Politiek

HILVERSUM - De olifant in de Hilversumse (raadhuis)kamer is wat het CDA betreft nog niet genoemd als het gaat om de herontwikkeling van het stationsgebied. Wie nu het beste plan heeft, is nu van ondergeschikt belang. Alles draait om de vraag wat de visie is van de politiek op de tweedeling. "Blijft het de komende honderd jaar pech hebben als je in Oost woont, of gaan we er wat aan doen?"

Dat vindt CDA-fractievoorzitter Olaf Streutker. Hij pleit dan ook voor uitstel van besluitvorming over De 7 Straatjes. Donderdag 14 maart bespreekt de commissie Ruimtelijke Ordening het stedenbouwkundig plan. Maar de christendemocraten vinden dat er eerst een goed antwoord moet komen op de vraag over de tweedeling in Hilversum, waar het spoor eigenlijk sinds de aanleg in 1874 al voor zorgt.

Dat moment is nu, want de gemeente maakt opnieuw werk van het stationsgebied, zoals dat in de jaren 80 ook aan de orde was. De richting die het college én de coalitie op willen is duidelijk met De 7 Straatjes. Voordat Hilversum zich verder verdiept in plannen, vindt Streutker het noodzakelijk om in de raadszaal eerst met elkaar te bespreken hoe om te gaan met de fysieke scheidslijn die het spoor vormt in Hilversum. Hoe is de verbinding tussen Oost en West te verbeteren? Het is belangrijk dat Hilversum een visie ontwikkelt op deze tweedeling.

Ontwerpbureau De Zwarte Hond, dat ook De 7 Straatjes heeft uitgewerkt, kan naar de mening van het CDA nader onderzoek doen naar het slechten van deze fysieke drempel. Streutker is ervan overtuigd dat ze met een goede opdracht inclusief aanvullende eisen terugkomen met goede aanbevelingen. "Deze gang van zaken vind ik eerlijk en ook recht doen aan de zorgen van veel inwoners", meldt de fractievoorzitter. "En als de uitkomst is dat er niet veel kan veranderen, zoals utopische maatregelen als een verdiept spoor, dan is dat zo, maar dan hebben we dat wel laten uitzoeken."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant