College Hilversum: 'Veel aandacht heeft voor Oost-Westverbinding'
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Het Hilversumse spoor zorgt niet voor tweedeling in het dorp, zo meent het college.
Het Hilversumse spoor zorgt niet voor tweedeling in het dorp, zo meent het college. (Foto: Bastiaan Miché)

College Hilversum: 'Veel aandacht heeft voor Oost-Westverbinding'

  Politiek

HILVERSUM - Hoezo heeft De 7 Straatjes geen oog voor Oost met West? In dit plan zijn er voldoende maatregelen om die verbinding te verbeteren, zo vindhet college van burgemeester en wethouders (B en W). 

De verbinding tussen Hilversum-Oost en West is momenteel een hot item. Het spoor zorgt voor een tweedeling, zo vinden bijvoorbeeld het CDA en de Stichting Hilversumse Architectuurprijs (HAP).

Maar daar heeft het college van burgemeester en wethouders een compleet andere kijk op. B en W vinden dat de spoorlijn zorgt voor een scheiding, maar benadrukt dat er geen sprake is van een tweedeling in Hilversum.

Dat is de overtuiging van het college. Samen met De Zwarte Hond, de ontwerper van De 7 Straatjes, is juist gekeken naar de verbinding tussen de twee wijken en die wordt gerealiseerd door station Hilversum een alzijdig (universeel) station te laten worden. "Aan de centrumzijde wordt dit gerealiseerd door het stedenbouwkundig plan De 7 Straatjes, aan de oostzijde is dit een opgave die bij het project-Spoorzone wordt betrokken, in samenwerking met de omliggende buurten", zo luidt het antwoord op artikel 41-vragen van het CDA.

De oppositiepartij was begin februari in de pen geklommen omdat zij een goede fysieke verbinding tussen Oost en het centrum mist. Die boodschap herhaalde CDA-fractievoorzitter Olaf Streutker vorige week in deze krant. Nu is het tijd om hier goed naar te kijken nu Hilversum opnieuw het stationsgebied wil aanpakken, is zijn lezing.

Het plan van Michel Huisman, die in De 4 Brinkjes dwars door het stationsgebouw gaat en een extra verbinding creëert, heeft geleid tot nieuw inzicht bij diverse mensen. In het gemeentelijke idee van De 7 Straatjes missen Streutker, de andere oppositiepartijen, HAP, collectief Goudenkansvoorhilversum en de nodige inwoners van Oost een goede verbinding.

Daar is het college het volstrekt mee oneens. Hoewel in de opdracht van de ingrijpende opknapbeurt voor het stationsgebied niet gerept wordt over het verbeteren van de verbinding tussen Oost en West heeft de gemeente hier wel degelijk naar gekeken. “Dat vindt het college van groot belang”, zo is te lezen in de antwoorden.

Wat B en W betreft is er heel veel aandacht voor de Oost-Westlijn. Aan de oostkant van het spoor is dat al meer dan een jaar onderdeel van gesprek tussen projectontwikkelaars en bewoners in de ontwikkeling van de spoorzone (het gebied van de Noorderweg tot aan het Venetapark, waar ook het opknappen van het Oosterspoorplein onder valt). Dat proces is in gang gezet.

Lees verder in de digitale editie


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>