Liefde voor provinciale politiek zit diep bij familie Van Gilse
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Juliette en Joost van Gilse zijn respectievelijk kandidaat-Statenlid in Utrecht en Noord-Holland.
Juliette en Joost van Gilse zijn respectievelijk kandidaat-Statenlid in Utrecht en Noord-Holland. (Foto: Bastiaan Miché)

Liefde voor provinciale politiek zit diep bij familie Van Gilse

  Politiek

HILVERSUM - In de negentiende eeuw waren hun voorouders al lid van het provinciale bestuur. Nu hopen Joost en Juliette van Gilse binnenkort in hun voetsporen te mogen treden.

Met glunderende ogen kijkt hij opzij. Dochter Juliette legt uit waarom zij zich kandidaat heeft gesteld voor de Provinciale Staten van Utrecht. Vader Joost hoopt na woensdag 20 maart een plek verworven te hebben in Noord-Holland. Politiek bedrijven stroomt door de aderen van beide VVD'ers. "Het is grappig dat je dingen herkent bij een van je kinderen."

Duidelijk is dat de appel in het geval van de 24-jarige Juliette niet ver van de Van Gilse-stamboom is gevallen. "Ze is de enige van de drie", nuanceert Joost. Net zoals haar vader was de interesse voor politiek er al vroeg.

Terwijl haar vader actief werd in zijn studententijd en lid werd van de JOVD, zegt Juliette dat de belangstelling al begon op de basisschool. Zo weet ze bijvoorbeeld nog dat ze haar vader vroeg naar zijn gedachten over de verkiezing van George Bush jr. en naar de opkomst van Pim Fortuyn. "Ik kon bij mijn leeftijdsgenoten niet echt mijn ei kwijt", blikt de Utrechtse terug.

Vanaf haar zeventiende was ze echt politiek actief. Meteen toen er een liberale jongerenorganisatie in de regio kwam, sloot Van Gilse zich hier bij aan. Inmiddels was ze er wel achter dat het liberale gedachtegoed haar het beste past. Precies zoals bij haar vader. Hij benadrukt dat hij zich niet heeft bemoeid met haar politieke zoektocht. De liefde voor politiek én dezelfde partij is genetisch doorgegeven.

Zo vader, zo dochter, zou het gezegde in dit geval moeten luiden. Vader-en-dochtervoorbeelden: het wemelt er niet van in de politiek. De meest bekende is er vandaag de dag één waar ze in huize Van Gilse niet vrolijk van worden. Naast SP'ers Jan en Lilian Marijnissen weten ze één VVD-koppel te noemen: Loek en Sophie Hermans. Loek Hermans was minister van Onderwijs in kabinet Kok II. Zijn dochter vertegenwoordigt nu, nadat zij de persoonlijke assistent was van Mark Rutte, de liberalen in de Tweede Kamer.

Opvallend is ook het podium dat beiden kiezen: Provinciale Staten. Martijn Koning grapte van de week bij 'Pauw en Jinek' nog dat deze verkiezingen Nederland bindt omdat niemand daar in geïnteresseerd is. Al blijkt dat de voorliefde voor de provinciale politiek diep zit in de familie. Uit naslagwerk blijkt dat de voorouders van Joost en Juliette lang geleden al in het provinciale bestuur hebben gezeten. Van 1828 tot 1896 zijn drie verschillende generaties Statenlid geweest.

Voor Joost van Gilse betekent een plekje in Haarlem een nieuw politiek avontuur. Van 2006 tot en met 2018 zat hij in de Hilversumse gemeenteraad. Bij zijn afscheid van de raad kreeg hij een koninklijke onderscheiding. In die periode van twaalf jaar wierp hij zich vooral op als bewaker van de ruimtelijke kwaliteit in de mediastad. 

Lees verder in de digitale editie


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>