Burgemeester Broertjes.
Burgemeester Broertjes. Foto: Bastiaan Miché

Broertjes na bezoek moskeeën: 'Mensen vertelden zich onveilig en angstig te voelen'

Politiek

HILVERSUM - "Uit de reacties van de aanwezigen bleek dat de aanslag invloed heeft op de geloofsgemeenschap, maar ook op omwonenden van de moskeeën. Verschillende mensen vertelden zich onveilig en angstig te voelen."

Dat schrijft burgemeester Pieter Broertjes na zijn bezoek van zondag aan vier moskeeën in Hilversum. De burgemeester deed dat om steun te betuigen na het bloedbad in Nieuw-Zeeland van afgelopen vrijdag. "Samen met de wijkagent, buurtcoördinator en ambtenaar Openbare Orde en Veiligheid heb ik de bezoeken afgelegd", aldus Broertjes. "Van te voren hebben wij gepolst of er behoefte aan was. Daaruit bleek dat dit zeer op prijs werd gesteld."

Zorgen waren er onder meer over de beveiliging en er zijn vragen gesteld over extra bewaking, over de toegankelijkheid van de moskee en over de inzet van de politie. Binnenkort, aldus Broertjes, gaan gemeente en politie in gesprek met de besturen van de moskeeën om nogmaals goed naar de (fysieke) veiligheid te kijken rondom de moskee.

"Ondanks de zorgen die werden geuit, gaven mensen ook aan vooral met elkaar en met de gemeente in gesprek en verbinding te willen blijven. Dat vind ik een bemoedigend signaal dat wat mij betreft de kern vormt voor hoe we verder gaan."

Uit de krant