Anne en Max meest voorkomende namen onder nieuwe stemmers in Hilversum
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Maresa Sliep mocht voor het eerst stemmen.
Maresa Sliep mocht voor het eerst stemmen. (Foto: Bastiaan Miché)

Anne en Max meest voorkomende namen onder nieuwe stemmers in Hilversum

  Politiek

HILVERSUM - Ruim duizend Hilversummers mochten tijdens de verkiezingen voor de Provinciale Staten en het waterschap voor de eerste keer stemmen. Wie dat deed, kreeg een stemdiploma.

Eerst een paar feitjes: van de 1013 jongeren die voor de eerste keer stemmen, waren er drie jarig woensdag, zijn er 799 geboren in 2000 en zijn er negen tweelingen. Anne is onder die 1013 de meest voorkomende meisjesnaam, Max komt het vaakst voor bij de jongens. Verder wonen in postcodegebied 1212 de minste debuutstemmers, de meeste wonen in 1223. Elf debutanten wonen op de Kolhornseweg.

Een van die debutanten is Maresa Sliep. In het Comenius College - voor het eerst een stemlokaal - krijgt zij van burgemeester Pieter Broertjes een stemdiploma en ook nog een bluetoothspeaker. Spannend, zegt zij vlak voordat zij haar stem uitbrengt. Op de SP. Dat kwam uit de stemwijzer, al geeft de Hilversumse toe zich niet heel erg in de materie te hebben verdiept.

Dat gaat ze de volgende keer beter doen, belooft zij. Voor nu was vooral belangrijk dat er aandacht is voor dieren en natuur. Meer wegen aanleggen hoeft van Maresa niet zo nodig. Of ze nog mensen kent die op de lijst staan?, vraagt Broertjes. Nee, geeft ze toe.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar was het Roland Holst College nog een stemlokaal. Nu heeft het iets verderop gelegen Comenius College die taak overgenomen. Volgens rector Johan Veenstra komt dat ook doordat zijn school beter bereikbaar is voor mindervaliden. En dus staat het schoolplein vol met bordjes met daarop 'stemlokaal 43' en 'roken niet toegestaan'.

Volgens de rector is het alleen maar goed dat met zo'n stemlokaal zijn leerlingen enigszins zien hoe democratie werkt. "Maar tijdens de Europese verkiezingen op 23 mei pakken we er meer mee uit. Dat thema leeft meer binnen onze school."

Burgemeester Pieter Broertjes hoopt uiteraard woensdagmorgen dat veel mensen hun stem uitbrengen, hoger dan vier jaar terug toen de opkomst in in Hilversum 50,4 procent was. De burgemeester is in ieder geval enthousiast over het initiatief van een stemdiploma. "Omdat ik het goed vind dat jongeren gebruikmaken van hun stemrecht, reikt de gemeente stemdiploma's uit. Of het nu voor de Tweede Kamer, Provinciale Staten, gemeenteraad of het waterschap is. Stemmen is een recht."

 


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>