Wethouder Jan Kastje komt voor de zomer met vijftigpluslijst
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Wethouder Jan Kastje meldt dat de focus de komende jaren ligt op grote bouwprojecten.
Wethouder Jan Kastje meldt dat de focus de komende jaren ligt op grote bouwprojecten. (Foto: Bastiaan Miché)

Wethouder Jan Kastje komt voor de zomer met vijftigpluslijst

  Politiek

HILVERSUM - Juist omdat de ruimte zo schaars is in Hilversum en niemand wenst om in het groen te bouwen, is het belangrijk dat de gemeente duidelijke prioriteiten stelt. Vlak voor de zomer presenteert wethouder Jan Kastje van Wonen locaties waar vijftig woningen of meer gerealiseerd kunnen worden. Met grote, maar wel bedachtzame stappen vooruit.

Een van die vijftigpluslocaties, zoals Kastje ze noemt, is zeer waarschijnlijk het circusterrein aan de Diependaalselaan. Voor veel Hilversummers is dit stuk grond dat al eeuwig braak ligt een doorn in het oog. Meerdere plannen zijn de revue gepasseerd in de loop der jaren en nu lijkt het er dan echt op dat het terrein ontwikkeld gaat worden. Na de presentatie van de nieuwe coalitie in juni 2018 was dat al wel duidelijk, want wethouder Floris Voorink heeft dit terrein als project in zijn portefeuille.

Hoeveel en wat de gemeente daar zou willen realiseren is nu nog de vraag. Kastje zegt dat alles nu goed onderzocht wordt. Een van de dingen die ontwikkeling van dit gemeentelijke terrein bemoeilijkt is de hogedrukgasleiding in de bodem ligt. Mocht de politiek beslissen hier geen structurele woonoplossing te willen, dan pleit Kastje voor tijdelijke woningen. "Daar is dit de plek voor", geeft de wethouder aan.

In het coalitieakkoord spreken Hart voor Hilversum, D66, VVD en Kastjes GroenLinks over vijf locaties waar hun wensen zijn in te willigen. De inzet is om duizend nieuwe en vooral betaalbare woningen te realiseren en dan met name voor één- en tweepersoonshuishoudens, zodat jongeren een kans krijgen op de woningmarkt en ouderen kunnen doorstromen naar een meer passende woning. Nieuwbouw is de komende jaren de inzet in de spoorzone, op Crailo, in het centrum en op het Media Park en het Arenapark.

Wat volgens Kastje belangrijk is, is een andere verdeling. De nadruk komt te liggen op meer woningen in het middeldure segment. De sociale voorraad moet op orde blijven. Bij nieuwbouwprojecten blijft het uitgangspunt dat een derde in de categorie sociaal valt. Waar de schoen het meest wringt, volgens het college, is in het middeldure segment. Daarom zegt de wethouder dat de helft in deze categorie moet vallen (tussen de 720 en 850 euro). Daardoor komen er relatief minder dure woningen bij.

Wie het over de sociale voorraad heeft, heeft het meteen over de woningcorporaties. In 2016 is in de lokale woonvisie opgenomen dat het aantal sociale huurwoningen minstens gelijk moet blijven (11.455 woningen op peildatum 1 januari 2016). Als de corporaties er één verkopen dan moet er één terugkomen, zo heeft de raad beslist. In de praktijk blijkt dat niet zo makkelijk als gezegd. Uit de prognoses blijkt dat de corporaties er in de komende jaren onder duiken. Een mededeling waar Kastje niet vrolijk van wordt. Daar is werk aan de winkel voor hem.

Naar eigen zeggen is de relatie tussen de gemeente en de Alliantie, Dudok Wonen en Het Gooi en Omstreken weer beter. "We zijn weer on speaking terms", zegt hij letterlijk. De verhoudingen waren een tijd lang bekoeld.

Lees verder in de digitale editie


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>