[Opinie] Onderzoek wethouder: Focus moet vooral liggen op belangenverstrengeling
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Na het feitenonderzoek is duidelijk hoe hard Wimar Jaeger gewerkt heeft voor Hilversum, is zijn eigen verwachting.
Na het feitenonderzoek is duidelijk hoe hard Wimar Jaeger gewerkt heeft voor Hilversum, is zijn eigen verwachting. (Foto: Bastiaan Miché)
Opinie

Onderzoek wethouder: Focus moet vooral liggen op belangenverstrengeling

  Politiek

HILVERSUM - De boodschap in het raadhuis en bij wethouder Wimar Jaeger lijkt niet helemaal te zijn binnengekomen. De nadruk ligt op het niet-vermelden van diverse nevenfuncties. Dat is inderdaad verplicht volgens de Gemeentewet, maar de schoen wringt het meest bij zijn bestuurslidmaatschap van de Dutch Media Foundation (DMF).

Een club die tonnen gemeenschapsgeld heeft mogen ontvangen voor de organisatie van prominente mediafeesten, terwijl Jaeger wethouder was van Media, Cultuur, Evenementen en Financiën.

In een kort statement, vlak nadat het presidium (het orgaan waar alle fractievoorzitters in zitten) vorige week dinsdag besloten had dat een vervolgonderzoek naar Jaeger nodig is, geeft de hoofdpersoon zelf aan blij te zijn met een feitenonderzoek door een onafhankelijk bureau. De onderste steen komt dan boven. Volgens de Democraat zal over een paar weken duidelijk zijn hoe hard en hoe goed hij gewerkt heeft voor Hilversum. Het resultaat ziet hij dan ook met veel vertrouwen tegemoet.

Dat de wethouders met alle goede bedoelingen werken aan een beter, mooier en aantrekkelijker Hilversum is een vaker uitgesproken zin in het raadhuis. Is dat een argument of een drogreden? Is in die missie dan alles toegestaan, zoals belangenverstrengeling? Want in de kwestie van Jaeger heeft het er alle schijn van dat hij meerdere petten op heeft gehad. Dat hij daarmee het allerbeste voor Hilversum voor ogen heeft, is niet relevant.

Vooral zijn functie als secretaris bij DMF in relatie met zijn wethouderschap roept vragen op. Uit onderzoek van deze krant is duidelijk geworden dat deze foundation forse subsidies gevraagd heeft aan de gemeente en die ook ontvangen heeft. Over 2017 en 2018 gaat het in totaal om 520.029 euro. Op papier is Jaeger, als secretaris van DMF, subsidievrager en als wethouder subsidieverstrekker.

Het feitenonderzoek zou zich vooral moeten toespitsen op deze constructie, omdat dit lijkt te duiden op een dubbelrol. Daar komt nog een pet bij. Als één van de negen leden van de raad van advies - een nevenfunctie die netjes is vermeld - heeft Jaeger een klein beetje invloed kunnen uitoefenen over het wel of niet verstrekken van een financiële bijdrage aan deze Hilversumbrede evenementen. Het bestuur van het stadsfonds kende in 2017 70.000 euro toe aan Dudok in Concert.

Lees verder in de digitale editie


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>